Oestrogeendominantie- de symptomen, oorzaken én oplossingen
Oestrogeen zorgt er o.a. voor dat je huid kan stralen, dat je haar glanst en het zorgt ook voor je mooie vrouwelijke rondingen. Maar balans is cruciaal voor het lichaam. Zo heeft het geslachtshormoon ook een minder positieve invloed, m.n. als er sprake is van oestrogeendominantie.
Oestrogeendominantie is iets waar veel vrouwen rond hun 40e mee te maken krijgen. Dus zeker de moeite om even te vertellen wat oestrogeendominantie precies is, wat de symptomen zijn en hoe je jouw lichaam het best kan voorbereiden en ondersteunen op de onvermijdelijke schommelingen die zich vanaf die leeftijd gaan inzetten.
Wat is oestrogeendominantie?
Oestrogeendominantie duidt op een verstoorde balans tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron. Om te begrijpen wat oestrogeendominantie precies is, dienen we ook te kijken naar progesteron en begrijpen hoe belangrijk het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron is.
Oestrogeen
Oestrogeen is één van onze belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen waarvan de drie belangrijkste oestrogenen oestradiol, oestron en oestriol zijn. Deze ‘boodschappers’ worden voornamelijk in de eierstokken gemaakt, maar ook bijnieren en vetcellen zijn betrokken bij de productie.
Oestrogeen heeft een grote invloed op de vorming van vet en de verdeling ervan. Jouw rondingen heb je te danken aan oestrogeen. Maar oestrogeen heeft nog veel meer functies, waaronder: oestrogeen beschermt je tegen hart- en vaatziekten, houdt je huid en haar jong, houdt je geestelijk scherp, beschermt je tegen botontkalking, houdt je gewrichten soepel,...
Progesteron
Progesteron is een hormoon dat – net als oestrogeen – voornamelijk in de eierstokken wordt geproduceerd. Je lichaam produceert oestrogeen en progesteron in een voortdurend afwisselend evenwicht. In de eerste helft van je cyclus stijgt de aanmaak van oestrogeen. In de tweede helft van je cyclus maak je juist meer progesteron aan. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zakt de progesteron productie terug en wordt het slijmvlies afgestoten (je menstruatie). Dit is de normale werking van onze cyclus.
Uit balans
Het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron raakt bij vrijwel iedere vrouw vroeg of laat echter een keer uit balans. Vanaf ongeveer je 30e begint de productie van zowel oestrogeen als progesteron te dalen. Alleen daalt de productie van progesteron over het algemeen sneller. Daardoor krijgen vrijwel alle vrouwen vanaf ongeveer hun 40e in meer of mindere mate te maken met oestrogeendominantie.
Symptomen van oestrogeendominantie
Teveel oestrogeen kan een rol spelen bij allerlei vrouwelijke hormonale klachten zoals:
- Afwijkende uitstrijkjes
- Cysten in borsten
- Cysten in eierstokken
- Endometriose
- Hevige menstruaties en bloedverlies
- Hormonale migraine
- Pijnlijke borsten
- PMS (premenstrueel syndroom)
- Vetopslag op de benen
- Vetverdeling meer op benen en billen
- Vleesbomen
Mogelijks stimuleert oestrogeendominantie ook de uitgroei van hormoongevoelige vormen van kanker zoals in de baarmoeder, eierstokken en borsten.
Ontdekken hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?
Oorzaken van oestrogeendominantie
Het is cruciaal dat oestrogeenwaarden en progesteronwaarden in een juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn voor een optimale gezondheid. Bij heel wat vrouwen is dit evenwicht jammer genoeg verstoord.
Oestrogeendominantie gaat over:
- Disbalans tussen oestrogeen en progesteron - De werking van oestrogeen is dan te sterk ten opzichte van de werking van progesteron. Dit kan betekenen dat er of te veel oestrogeenwerking is, of dat er te weinig progesteronwerking is, of beide. Na je 35e gaat progesteron naar beneden en daalt sneller dan oestrogeen.
- Disbalans tussen afbraak en afvoer van oestrogenen - Ook een verstoorde afbraak van oestrogenen kan oestrogeendominantie in de hand werken. Oestrogeendominantie wordt erger als de afbraak en afvoer van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt. Hier speelt de lever een cruciale rol.
Om dit laatste te begrijpen is het belangrijk te beseffen dat oestrogeen niet alleen wordt gemaakt, maar dat deze hormonen ook moeten worden afgebroken en afgevoerd eens ze hun taak hebben volbracht. Het wordt ietwat technisch, maar ik probeer het zo helder mogelijk uit te leggen.
Oestrogeen metabolieten
Oestrogeen wordt in de lever verwerkt tot metabolieten (stofwisselingsproducten). Dit zijn wateroplosbare vormen van oestrogeen, zodat het hormoon kan worden uitgescheiden via de urine en stoelgang.
In dit proces wordt oestrogeen in de lever omgezet in drie soorten oestron: 2-OH, 4-OH, en 16-OH oestron die het lichaam via urine of stoelgang verlaten. Maar voor deze hormonen het lichaam verlaten, kunnen ze nog wel een uitwerking hebben op het lichaam. Ze hebben immers dezelfde werking als oestrogeen, al zijn ze verschillend in hun sterkte en de plaats waar ze actief zijn:
- 2-OH oestron is een zwakke vorm van het oestrogeen.
- 4-OH oestron heeft een iets sterkere werking en heeft een voorkeur voor de receptoren in de borstklieren. Een te veel aan dit oestrogeen kan zorgen voor gevoelige borsten waar veel vrouwen in de dagen vlak voor de menstruatie last van hebben.
- 16-OH oestron heeft een heel sterke werking en wordt vnl. in grote hoeveelheden aangemaakt tijdens de zwangerschap.
Zoals reeds vermeld worden oestrogenen niet alleen gemaakt, maar moeten ook worden afgebroken en afgevoerd. Dit afbreken vindt grotendeels plaats in de lever. Maar daarnaast is een goede werking van de nieren en darmen eveneens van belang. Oestrogeen is net als progesteron een vetachtige stof. Deze kan niet worden uitgescheiden. Oestrogeen wordt daarom in fases afgebroken.
In de eerste fase wordt het wateroplosbaar gemaakt. Daarbij worden drie verschillende metabolieten gevormd: 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron. 2-OH wordt beschouwd als een gunstige vorm. Deze zorgt meer voor celrijping in plaats van celdeling. 4-OH en 16-OH zorgen voor sterke celdeling. Te veel 4-OH wordt daarbij in verband gebracht met problemen in de borsten en 16OH met myomen en sterke menstruaties. Oestrogeendominantie is dus een gevolg van relatief te veel 4-OH en 16-OH oestron ten opzichte van 2-OH.
Vervolgens komt er nog een stap waarbij de oestrogeen metabolieten inactief worden gemaakt. Deze stap heet methylatie. Daarbij wordt het stofje methyl (CH3) aan het hormoon geplakt. Als de methylatie niet goed verloopt, blijven er te veel oestrogenen actief in het lichaam wat dus ook een oorzaak is voor oestrogeendominantie.
2-OH en 16-OH oestron moeten in de juiste verhouding tot elkaar in het lichaam zijn. Als deze verhouding verstoord raakt, kan dit tot allerlei klachten. Het gaat dus niet alleen om de aanmaak van oestrogenen maar ook om de afbraak.
Oestrogeendominantie – wat kan je zelf doen?
Gelukkig heb je zelf heel wat invloed op de balans tussen oestrogeen en progesteron.
Bijgaand 5 tips om jou op weg te helpen:
1. Voorkom langdurige stress
Een hoog gehalte van het hormoon cortisol in het bloed bij chronische stress kan aanleiding geven tot oestrogeendominantie. Langdurige stress kan je hormoonhuishouding zodanig uit balans gooien dat je stopt met menstrueren. Hierdoor vindt er geen maandelijkse eisprong plaats waardoor de productie van progesteron drastisch daalt. Oestrogeendominantie is het gevolg.
2. Bescherm je lever
Een gezonde lever filtert overtollige hormonen uit je bloed en beschermt je tegen oestrogeendominantie. Om oestrogenen op de juiste manier af te breken waarbij 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron in de juiste verhoudingen aangemaakt worden is een goede leverwerking cruciaal.
Hierbij een aantal belangrijke aandachtspunten om je lever te ondersteunen:
- Chlorofyl uit bladgroenten - Probeer je inname van groeten te verhogen naar 500g per dag.
- Di-indolyl-methaan (DIM) - Dit stofje stimuleert de omzettingsroute tot 2-OH oestron. Je vindt DIM in koolsoorten zoals broccoli, kool, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Broccoli scheuten zijn super aanvulling.
- B-vitamines - Deze zijn belangrijk voor het omzettingsproces. Voeg afhankelijk van het voedingspatroon dat je volgt voldoende vlees, noten, granen en bladgroenten toe.
- Vezels: Vezels binden afbraakproducten van oestrogeen in de darmen zodat deze het lichaam kunnen verlaten. Voldoende vezels is dus belangrijk. Als je al je hoeveelheid groenten gaat verhogen zal dit ook je hoeveelheid vezels ten goede komen.
- Alcohol – Wanneer je alcohol drinkt zal de lever voorrang geven aan het afbreken van de alcohol boven een goede afbraak van oestrogenen. Dit vergroot oestrogeendominantie. Vermijd dus alcohol of gebruik het occasioneel. En geniet er dan ook van!
- Medicijngebruik - Alle medicatie dient via de lever te worden verwerkt. Je noodzakelijke medicatie dien je uiteraard te nemen. Besef echter wel dat hoe gezonder je leeft, hoe minder noodzakelijke medicatie je nodig zal hebben.
- Roken - Ook roken is zeer belastend voor de lever. Stop met roken of zoek hulp indien nodig.
Meer leren over hoe jezelf en jouw gezondheid te ondersteunen? Kom bij de community van gelijkgestemde vrouwen!!
3. Koester je bijnieren
In de menopauze wordt de productie van oestrogeen en progesteron voor een groot deel overgenomen door je bijnieren. Wil jij menopauzeklachten zo veel mogelijk vermijden, dan is het belangrijk om je bijnieren in topconditie te hebben.
Chronische stress en goed werkende bijnieren gaan niet goed samen. Bij hevige stress zal het hormoon cortisol worden aangemaakt wat tevens de werking van progesteron zal verminderen. Aangezien evolutionair gezien het lichaam voorrang geeft op overleven zal alle energie gefocust zijn op ‘de dreiging’ en wordt voortplanting en dus de voortplantingshormonen als bijzaak gezien. Stress leidt dan ook tot meer klachten bij vrouwen met aanleg voor PMS, hormonale migraine en andere klachten die het gevolg zijn van oestrogeendominantie.
4. Voorkom overgewicht
Een hoog vetpercentage is een belangrijke oorzaak van een verhoogde aanmaak van oestrogenen. In het vetweefsel zit het enzym aromatase dat kan zorgen voor een omzetting van testosteron in oestrogeen. Als je last hebt van overgewicht kan afvallen je helpen om minder klachten gelinkt aan oestrogeendominantie te ervaren.
5. Wees alert op hormoonverstoorders
Xeno-oestrogenen zijn lichaamsvreemde chemische hormoonverstorende stoffen die zich in je lichaam gedragen als oestrogeen. Je vindt ze in zaken als zachte plastic verpakkingen van vloeistoffen (gebruik uitsluitend olie uit glazen flessen, olie in plastic flessen is een absolute afrader), bestrijdingsmiddelen en als toevoeging in bepaalde cosmetica. Xeno-oestrogenen kan je niet ontlopen in onze huidige maatschappij, maar je kan wel veel doen om er heel wat te vermijden.
6. Fototherapie voor stamcelactivatie
Fototherapie voor stamcelactivatie is een nieuwe gepatenteerde technologie waarvan klinisch is bewezen dat deze je algehele gezondheid helpt ondersteunen door het aanzienlijk verhogen van de koperpeptiden en het activeren van gezonde stamcellen. Het is een draagbare fototherapie 'patch' (dat er uitziet als een pleister) dat gunstige effecten op het menselijk lichaam heeft, zoals activering van stamcellen, verbetering van de kracht, verbetering van het uithoudingsvermogen en pijnverlichting via een niet-transdermale patch. De niet-transdermale pleister reflecteert specifieke golflengten van licht terug het lichaam in om aldus de productie van het koperpeptide GHK-CU in het lichaam te verhogen. En GHK-Cu heeft tal van voordelen in het lichaam.
Een goed voorbeeld van hoe fototherapie werkt is met de zon. Wanneer zonlicht je huid raakt, krijgt jouw lichaam een signaal om vitamine D aan te maken. Deze fototherapie patch reflecteert jouw eigen infraroodlicht terug het lichaam in, waardoor het een zeer eenvoudige en gemakkelijke manier is om een optimale gezondheid te bereiken.
Fototherapie voor stamcelactivatie, wat ik het activeren van je eigen bouwvakkers noem, vormt de basis van mijn FLOW aanpak, waarbij ik vrouwen begeleid naar hormoonbalans op een natuurlijke manier.
Meer over leren? Bekijk het hier: Health Happiness ervaren met FLOW aanpak.
Jouw beurt
Welke klachten zijn herkenbaar voor jou? Welke tips ga jij toepassen? Welke (andere) tips pas jij misschien al toe?
___
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.
Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!?
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans!
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment
To Health and Happiness!
Véronique
0 Comments