Adem en emoties


Ik benader de ademhaling altijd graag vanuit drie verschillende dimensies. De biochemische, biomechanische en mentaal emotionele. Deze verschillende dimensies hebben immers allemaal een invloed op je ademhaling en dus ook op hoe jij je voelt, hoe jij functioneert, hoe energiek jij je voelt, hoe gezond je bent,…Want de adem is de basis van alles; het levert de broodnodige zuurstof voor de alle processen die in je lichaam plaatsvinden.

In dit artikel vertel ik je graag wat meer over de invloed van emoties op je ademhaling en de wisselwerking tussen beide.

Adem en emoties: wat je ademhaling met je emoties doet

Een ademhaling die altijd ‘hoog’ is en dus vnl. in het bovenste gedeelte van longen plaatsvindt is een zeer inefficiënte manier van ademen. Hierbij wordt slechts 30% van de ademhalingscapaciteit gebruikt en kan de ademhalingsspier bij uitstek, nl. het diafragma, zijn taak niet vervullen. 

Deze manier van ademen duidt op een stress-ademhaling en dit wordt via je zenuwstelsel zo doorgegeven aan je brein dat registreert dat er gevaar dreigt. Je brein kan immers geen onderscheid maken tussen levensbedreigende en niet-levensbedreigende situaties. Gevaar is gevaar en dus brengt deze binnenkomende 'gevaar-boodschap' heel de riedel aan stresshormonen en bijbehorende lichamelijke reacties op gang.

Door je ademhaling alleen kan je dus een gevoel van niet-veilig zijn doorseinen naar je brein en dit kan op termijn aanleiding geven tot gevoelens van angst, paniek-aanvallen,…

Adem en emoties: wat je emoties met je ademhaling doen

Sterke emotionele uitbarstingen zoals huilen of schreeuwen veroorzaken een chemische verschuiving en hebben rechtstreeks invloed op je ademhaling.
 
Maar ook minder extreme emoties hebben een invloed op jouw ademhaling en op je zenuwstelsel. Neem nu bijvoorbeeld de zenuwachtigheid die je voelt voor het spreken voor een groep. Je hart gaat sneller slaan, je ademhaling versnelt en je hebt misschien zelfs het gevoel dat je moet braken of de behoefte om het toilet nog eens een bezoekje te brengen. Dit is een voorbeeld van sympathische activering van het autonome zenuwstelsel. Of dus het in werking treden van je stress-zenuwstelsel. 
 
De gedachte om voor de groep te spreken roept en bepaalde emotie op – in dit geval ‘angst’, dit wordt doorgegeven aan het brein en het stress –zenuwstelsel treedt in werking. 
 
Na afloop van je presentatie vertraagt je ademhaling, stabiliseert de hartslag, komt ook je maag weer tot rust en kalmeren je darmen. Dit zijn tekenen van parasympathische activering of dus het feit dat je rust-  en herstelzenuwstel weer de bovenhand neemt.
 
Je gedachten, overtuigingen en emoties kunnen allemaal onze ademhaling versnellen. Dat proces kan je in een disfunctioneel ademhalingspatroon brengen dat na verloop van tijd je hele biochemie ontregelt. En een ontregelde biochemie kan verder zorgen voor mentale onrust. En zo beland je in een vicieuze cirkel.  
 

Adem en emoties: emotionele gemoedstoestanden beïnvloeden hoe je ademt

Ga maar eens bij jezelf na, als je verdrietig bent adem je op een totaal andere manier dan wanneer je blij en opgetogen bent.
 
Uit onderzoek blijkt dat afzonderlijke emoties een specifiek ademhalingspatroon heeft. Zo blijkt bijvoorbeeld:
 
  • Woede, angst, bezorgdheid – krachtig maar oppervlakkig in- en uitademen
  • Verdriet - krampachtige ademhaling 
  • Schuldgevoel - beperkte ‘hoge’ ademhaling 
  • Droefheid, depressie - te weinig ademhalen (adem inhouden)
 Negatieve emoties zorgen voor een snelle en oppervlakkige ademhaling. De ademhaling is chaotisch, inefficiënt en hoofdzakelijk in de borst. Dit omvat een toxische manier van ademen en is heel stressvol voor het lichaam.
 
Anderzijds, positieve emoties zorgen voor een langzame en trage ademhaling. Deze verloopt ritmisch en met het correct gebruik van de ademhalingsspieren. Dit is dus een kalmerende ademhaling die je lichaam in je rust en herstel zenuwstelsel brengt waardoor herstel mogelijk is. 
 

Adem en emoties: hormonale roller coaster

Bij een oppervlakkige en versnelde ademhaling sein je dus 'gevaar' door aan je brein, waar dan weer het sympathische zenuwstelsel in werking treedt en stresshormonen in de bloedbaan afgeeft. Als dit chronisch is, dat is voor langere tijd een teveel aan stresshormoon aanwezig en dit zorgt op termijn voor hormonale chaos. Overleving krijgt immers voor op alles waardoor heel wat andere systemen - die uiteraard ook door hormonen worden aangestuurd - helemaal uit balans gaan. 
 
Hormoonbalans is immers een zeer delicaat evenwicht in het lichaam. Om dit toe te lichten gebruik ik graag het beeld van de circusartieste die op een één-wiel fietsje rondjes rijdt, over en onder hindernissen gaat terwijl ze ook nog stokjes in beide handen vasthoudt waarop zij schotels draaiende dient te houden. Als zij ergens uit de bocht gaat, probeert ze te compenseren zodat het systeem toch in evenwicht kan blijven en alle bordjes blijven draaien terwijl ze verder fietst.

Wel zo gaat het ook met je hormonen. Als er eentje uit voor langere tijd uit balans is, dan moet het lichaam op de één of andere manier compenseren. Als dit te lang aanhoudt, dan kunnen er op termijn heel wat klachten ontstaan.

Wil jij weten welke hormonale disbalansen mogelijks aan de oorzaak liggen van jouw klachten? Doe dan even het Hormoon Harmony Assessment. Je zal versteld staan wat je hieruit kan leren!!


Adem en emoties: je hebt meer invloed dan je denkt

Ons adempatroon reflecteert onze diepste mentale en emotionele overtuigingen ten opzichte van onszelf en anderen. Het observeren van je ademhalingspatroon tijdens allerlei dagelijkse bezigheden, geeft je nieuwe inzichten over jezelf. Wanneer je je ademhalingspatroon wijzigt, zal ook je emotionele beleving veranderen.  
 
Met wat oefeningen kan je je ademhalingspatroon bijstellen naar wat ik altijd noem ‘de fabrieksinstellingen’ – dus vóór je ademhaling ‘gekleurd’ werd door de gebeurtenissen van je leven. Hierdoor kan je algehele fysieke gezondheid verbeteren, je emoties in balans worden gebracht en ontstaat de mogelijkheid om negatieve gedachten en gevoelens te transformeren in positieve zin.
 
Alles wat we willen veranderen heeft wat tijd en discipline nodig. Maar, ademen moet je toch doen. Waarom dan niet op de meest efficiënt mogelijke manier ademen? 

En dit is waar we in de cursus Breathe4Vitality mee aan de slag gaan. 

Jouw beurt 

Sta jij wel eens stil bij ademhaling? Hoe ervaar je jouw ademhaling? Merk je verschillen?
 


___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment