Verkeerde ademhaling door stress
Verkeerde ademhaling door stress… het is een veel voorkomend fenomeen.
Je kan weken zonder eten, dagen zonder drinken maar slechts een paar minuten zonder ademen. Toch verwonderlijk hoe weinig aandacht we in het dagelijkse leven besteden aan iets dat zo cruciaal is voor onze overleving. Vind je niet?
Je ademt immers dag in, dag uit – gemiddeld zo’n 20.000-25.000x per dag. Maar wat als je dat 25.000x verkeerd doet?
“Verkeerde ademhaling?” hoor ik je nu denken… “Kan dat…? Mijn ademhaling gebeurt toch helemaal vanzelf?” En dat is ook zo – je ademhaling wordt immers gereguleerd door het primitieve deel van je brein, net zoals je hartslag en je lichaamstemperatuur. Deze maken geen deel uit van ons denkbrein… Gelukkig maar, we zouden immers helemaal gek worden als we er continu aan zouden moeten denken dat we moeten ademen!!
En toch is je ademhaling bijzonder – je kan deze nl. beïnvloeden. Je kan sneller of langzamer ademen, meer of minder volume ademen, hoog of laag ademen. De ademhaling is dus gedeeltelijk te beïnvloeden. En dit is ontzettend belangrijk!!
Je ademhaling staat via je zenuwstelsel in verbinding met allerlei andere belangrijke processen zoals je hartslag, je bloedcirculatie en hormoonstelsel. Een verkeerde ademhaling kan dus ontzettend veel belangrijke processen in je lichaam ontregelen.
Zo kan een foute ademhaling grotendeels aan de basis liggen van heel wat ‘moderne’ gezondheidsklachten.
Het goede nieuws is: aangezien je je ademhaling kan beïnvloeden, kan je een verkeerde ademhaling ook weer afleren en leren op een juiste manier te ademen. Onder een ‘juiste manier’ versta ik dus op een efficiënte manier ademen voor jouw metabolische activiteit.
Als jij zo’n 25.000 keer per dag ademt, dan houdt dat in dat jouw lichaam gemiddeld 15.000 liter lucht per dag moet verwerken! Dat is gemiddeld 3x meer dan wat je lichaam normaal zou moeten verwerken. Een zware taak voor je lichaam, maar bovendien een zeer inefficiënte manier van ademen.
Verkeerde ademhaling - te snel ademen
In onze samenleving is een verkeerde ademhaling door stress alom aanwezig. Een verkeerde ademhaling door stress geeft aanleiding tot een verandering in het ademhalingspatroon wat op haar beurt leidt tot ‘disfunctioneel ademen’. Deze “chronische hyperventilatie” duidt dus op een voortdurend te veel ademen, in vergelijking met wat jouw metabolisme op dat moment nodig heeft.
Ik omschrijf deze chronisch hyperventilatie vaak als ‘hyperventilatie waarvan je niet weet dat je ze hebt’. In tegenstelling tot de acute hyperventilatie aanvallen die uiteraard een zeer duidelijk teken zijn, zorgt chronische hyperventilatie ‘onder de oppervlakte’ voor heel wat narigheid – van het ontregelen van je ademhalingscentrum wat de weg opent voor tal van fysieke klachten.
Klachten die we vaak niet eens linken aan de ademhaling. Maar een foute ademhaling kan aanleiding geven tot allerlei lichamelijke klachten zoals benauwdheid, een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, koude handen en voeten, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, darmklachten, en zo kan ik nog een tijdje door gaan.
Verkeerde ademhaling brengt je bloedchemie uit balans
Even terug naar de biologieles: als je ademt komt er lucht met veel zuurstof (of dus O2-rijk) het lichaam binnen. Wanneer je uitademt wordt lucht rijk aan koolzuurgas (CO2) uit het lichaam verwijderd.
Lijkt allemaal simpel en makkelijk – maar alles wat zich afspeelt tussen het in- en uitademen is een zeer complex proces!
Bij een verkeerde ademhaling ververs je de lucht te vaak en verlies je daardoor te veel koolzuurgas waardoor het delicate evenwicht tussen O2 en CO2 verstoord raakt wat dus je bloedchemie uit balans brengt (en als er iets in je lichaam met argusogen bewaakt wordt, dan is het wel de zuurtegraad van je bloed!).
We denken vaak dat zuurstof de enige belangrijke is en dat CO2 ‘maar een afvalgas is’ waar we zo snel mogelijk van af willen. Echter, dit is een grote misvatting! Zuurstof uit het bloed wordt afgegeven aan de cellen in aanwezigheid van CO2!
Aangezien dit zo een belangrijke is herhaal ik dit nog eens:
Zuurstof uit het bloed wordt afgegeven aan de cellen in aanwezigheid van CO2!
Adem je te veel, dan adem je teveel CO2 uit, dan kan er minder zuurstof worden afgegeven aan je hersenen en alle andere organen en cellen in jouw lichaam die deze zuurstof nodig hebben als basis van hun functioneren.
Denk maar even als je een paar ballonnen opblaast voor een feestje – je kan je al snel ijl gaan voelen in je hoofd. Dit is het gevolg van een te groot verlies aan CO2; hierdoor wordt er minder zuurstof afgeven aan de cellen en is er tevens een verminderde doorbloeding.
Nu, in je hersenen is dat meteen voelbaar, dat ervaar je echt meteen. Echter, alle andere organen en cellen in je lichaam ervaren eenzelfde effect. Alleen ‘voel’ je dat niet zo duidelijk als in je hersenen. Maar cellen met een tekort aan zuurstof… dat is geen goede zaak!
Wil jij graag weten hoe het met jouw ademhaling gesteld is? Of jij op een efficiënte manier ademt?
Verkeerde ademhaling en de relatie met stress
Zoals gezegd maakt je ademhaling deel uit van je autonome zenuwstelsel. Je hoeft hier dus niet bij na te denken. Als je niet bewust ademt, wordt de ademhaling gestuurd door het ademhalingscentrum, zoals bv. tijdens de nacht.
Het ademhalingscentrum stemt je ademhaling continu af op de behoefte van het lichaam. Zo past je ademhaling zich automatisch aan als je gaat bewegen of sporten.
Daarbij houdt het ademhalingscentrum in eerste instantie rekening met de zuurtegraad van het bloed en in de tweede instantie met de hoeveelheid zuurstof in het bloed.
Daarnaast wordt het ademhalingscentrum nog door andere zaken beïnvloed zoals stress en emoties. En dan heb ik het uiteraard over negatieve emoties… Negatieve emoties veranderen iets in je innerlijke landschap dat continu ‘gelezen’ wordt door jouw brein.
Vangt jouw brein een stressprikkel op, dan wordt heel het proces van ‘fight or flight’ op gang getrokken. Het gevolg is dat je ademhaling versnelt: je brein anticipeert immers alvast dat jij een grote fysieke inspanning zal moeten leveren om te ontsnappen aan ‘het gevaar’ waardoor heel wat CO2 zal worden aangemaakt en begint alvast met het afvoeren van CO2.
Alleen… komt die grote fysieke inspanning er meestal niet. Want dit proces kan zelfs plaatsvinden wanneer je ‘rustig’ in je zetel zit. Rustig aan de buitenkant, maar verre van rustig aan de binnenkant.
Dat kan tevens met zo iets ‘onschuldigs’ als een spannende of zenuwslopende film – voor jouw lijf is dat stress. Zo zal je ‘je adem vasthouden van spanning’ wat vaak gevolgd wordt door een zucht als de spannende scène voorbij is.
Maar dat geeft ook aan wat er in het dagelijks leven gebeurt – als je gespannen bent, veel stress ervaart, opgejaagd bent, dan zucht je vaker. En vaak ben je je daar niet eens van bewust. Maar hopelijk ga je je hier meer bewust van worden nu ik je dit verteld heb 😉
Verkeerde ademhaling en hyperventilatie
Hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen hebben allemaal een effect op je ademhaling: je gaat sneller ademen, hierdoor adem je meer CO2 uit een daalt de hoeveelheid koolzuurgas in je bloed.
Je lichaam past zich aan aan het verlaagde niveau van CO2 in je bloed door ‘de thermostaat’ op deze lagere stand in te stellen. Hierdoor geeft je ademhalingscentrum het signaal om vaker te ademen om zo op het niveau van het lagere koolzuurgasgehalte te blijven wat inmiddels de norm geworden was.
Bij aanhoudende stress raakt je ademhalingscentrum ontregeld en kan je dus in een vicieuze cirkel van hyperventilatie terecht komen.
Verkeerde ademhaling zorgt voor een ontregeld ademhalingscentrum
Het ademhalingscentrum in de hersenen activeert je ademhalingsspieren waarvan je middenrif de primaire ademhalingsspier is. Hoe vaak het signaal gegeven wordt om te ademen, wordt bepaald door de zuurtegraad van het bloed.
De zuurtegraad verandert nl. in functie van de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in het bloed. CO2 is een afvalproduct van de verbrandingsprocessen in onze organen en spieren. Een gedeelte ervan wordt in het bloed opgenomen en de rest wordt uitgeademd.
Echter, aangezien we te veel ademen, ademen we te veel CO2 uit en is de concentratie van CO2 in het bloed dus eigenlijk te laag. Het ademhalingscentrum in de hersenen meet immers continu de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed en bepaalt op basis van die informatie hoe diep en hoe vaak jij moet ademen.
En daar zit dus de kern van het probleem: het ademhalingscentrum is ontregeld. Je kan dit zien als een thermostaat die anders is ingesteld. Het ademhalingscentrum heeft zich aangepast aan de lage concentratie koolzuurgas en probeert dit lage niveau vast te houden door jou sneller (meer ademhalingen per minuut) en dieper (meer volume) te laten ademen.
Wil jij zo efficiënt mogelijk ademen voor jouw lichaam, dan is het belangrijk om “de thermostaat terug in te stellen naar de fabrieksinstellingen”. En dat is precies waar het in de cursus Breathe4Vitality om draait.
Interesse om meer te leren over hoe jij je ademhaling op een efficiënte manier ten dienste van jouw lichaam stelt, dan ben je van harte welkom in de groep!
Jouw beurt
Ik hoor graag van jou of jij je bewust bent van je ademhaling? En of dit artikel jou meer inzicht heeft gegeven in hoe jouw ademhaling eigenlijk jouw leven bepaalt. Laat het gerust weten in de comments.
___
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.
Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!?
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans!
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment
To Health and Happiness!
Véronique
0 Comments