Chronische hyperventilatie 


Chronische hyperventilatie – net als zo veel mensen had ik daar vroeger last van… alleen was ik me daar niet van bewust. 

Hyperventilatie betekent dat je te snel en/of te diep ademt voor je metabolisme. Uit het Latijn ‘hyper’: te veel – ‘ventilatie’: ademen dus letterlijk betekent het ‘te veel ademen’ of ‘overademen’. 

Je ademhaling is dus niet in verhouding met de inspanning die je op dat moment levert. Bij fysieke inspanning is het uiteraard helemaal normaal dat je meer ademt, maar bij hyperventilatie adem je te snel en/of te diep zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Hyperventilatie is geen ziekte, maar een signaal dat er serieus iets mis is met je ademhaling. En dit kan aanleiding geven tot een reeks kleinere maar ook grotere klachten die jouw fysieke en mentale welzijn ondermijnen. 

Chronische hyperventilatie of acute?

Bij hyperventilatie komt bij velen het beeld naar boven van een eerder angstaanjagend tafereel waarbij je dan in een papieren zak moet ademen. Dat noemt men dan acute hyperventilatie. Op zich is een acute hyperventilatie-aanval niet echt gevaarlijk maar het voelt vooral afschuwelijk aan.

Wanneer de hyperventilatie-aanval aanhoudt kan je ook flauwvallen. Dat klinkt drastisch, maar op zich is dat ‘een goede zaak’: het autonome zenuwstelsel neemt dan over en je ademhaling wordt vanzelf weer rustig zodat je bloedchemie weer kan normaliseren. 

Maar hyperventilatie kan ook chronisch zijn. Ik omschrijf chronische hyperventilatie altijd als ‘de hyperventilatie waarvan je niet weet dat je ze hebt’. Bij deze vorm van hyperventilatie heb je gedurende een langere tijd een versnelde ademhaling gehad en is het verkeerde ademhalingspatroon de norm geworden. 

Je ademhalingscentrum in je brein heeft zich daar op aangepast en je ‘ademhalingsthermostaat’ staat nu zo ingesteld dat jij continu te veel ademt.

In tegenstelling tot een acute hyperventilatie-aanval komen chronische hyperventilatie klachten heel vaak voor en zijn deze zeer divers van aard. Heel wat vage klachten die meestal niet gelinkt worden aan de ademhaling kunnen zich voordoen. 

In de medische wereld wordt er jammer genoeg weinig aandacht besteed aan de ademhaling. Chronische hyperventilatie wordt daarom ook vaak over het hoofd gezien.  Dit wordt dan het ‘dikke patiëntendossier’ genoemd – je zit vaak met diverse klachten en gaat bij heel wat dokters, specialisten en andere gezondheidswerkers langs maar niemand vindt echt de oorzaak van je problemen.

Chronische hyperventilatie - hoe ontstaat het?

Chronische hyperventilatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals de idee dat diep ademhalen goed is, te fanatiek sporten op een verkeerde manier of nog te weinig beweging, verzurende voeding, maar meestal is langdurige stress de grote oorzaak (lees ook - Verkeerde ademhaling door stress).
 
Hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen hebben allemaal een effect op je ademhaling: je gaat sneller ademen, hierdoor adem je meer CO2 uit een daalt de hoeveelheid koolzuurgas in je bloed. 

 Je lichaam past zich aan aan het verlaagde niveau van CO2 in je bloed door ‘de thermostaat’ op deze lagere stand in te stellen. Hierdoor geeft je ademhalingscentrum het signaal om vaker te ademen om zo op het niveau van het lagere koolzuurgasgehalte te blijven wat inmiddels de norm geworden was. 
 
Het lijkt dus alsof je hard aan het lopen bent, terwijl je stil staat of gewoon ‘rustig ‘in de zetel zit (rustig aan de buitenkant, maar aan de binnenkant staat je zenuwstelsel op ‘alarm’).

 Er is niets aan de hand, maar je lichaam reageert alsof jij in levensgevaar verkeert.
 
Gevolg: er wordt een flinke lading aan stresshormonen in je bloed gestort. Het lichaam maakt zich als het ware klaar voor inspanning. Je hartslag gaat naar omhoog. Je gaat sneller ademen want je lichaam anticipeert dat jij even ‘een strijd zal moeten leveren om te overleven’ en er dus heel wat CO2 zal worden geproduceerd en begint alvast met het afvoeren van CO2 door je sneller te laten ademen. Alleen… die zware inspanning komt er niet.
 
Maar zo beland je in een vicieuze cirkel van chronische hyperventilatie.
 
Het is dus niet alleen zaak van ‘even een rust momentje in te bouwen’ (waarmee ik natuurlijk niet ontken dat je stress onder controle krijgen absoluut noodzakelijk is). Maar het is daarnaast absoluut belangrijk om je ademhalingsthermostaat terug te resetten – want anders zal dit het signaal blijven afgeven dat je vaker moet ademen.
 
En dat is precies wat we aanpakken in mijn online ademtraining “Breathe4Vitality”.
 

Chronische hyperventilatie – Symptomen

Door het te veel ademen is je bloedchemie helemaal uit balans en de fysieke reacties blijven dan ook niet uit: je zuur-base-evenwicht is uit balans, je spijsvertering komt in het gedrang,  je krijgt last van tintelingen, wordt ijl in je hoofd, …
 
De normale pH in het bloed is ca.7,365 en dit niveau moet binnen strak gedefinieerde grenzen blijven, anders wordt het lichaam gedwongen te compenseren.

De pH-waarde beïnvloedt elk orgaan in het lichaam en de juiste balans is essentieel voor het leven van elke cel. Helt de balans over naar te zuur, dan sterft de cel af; helt de balans over naar te base dan sterft de cel af.  Om deze reden is het overlevingssysteem van het lichaam bereid om te compenseren via andere biochemische processen om de pH op het juiste niveau te houden.
 
 
Dat verklaart dus waarom vaak mensen wel last hebben van bepaalde klachten, maar nooit de link leggen met de ademhaling als zijnde één van de gevolgen van chronische hyperventilatie. 
 
Deze klachten kunnen fysiek, maar vaak ook psychisch van aard zijn. Psychische klachten waarbij hyperventilatie kan voorkomen zijn bijvoorbeeld stressklachten, angstklachten, burn-out en depressie.

Chronische hyperventilatie symptomen manifesteren zich vaak in fysieke gewaarwordingen. Een aantal fysieke klachten (uit een veel langere lijst) die kunnen wijzen op chronische hyperventilatie:

  • Snel buiten adem bij inspanning
  • een benauwd gevoel
  • duizeligheid
  • kortademigheid
  • concentratiestoornissen
  • tintelingen rond mond of in vingers
  • vermoeidheid
  • overmatig zweten
  • hartkloppingen
  • angstig (of erge paniek) – vaak ook zonder reden
  • draaierig
  • licht in je hoofd
  • druk op je borst
  • slechte spijsvertering
  • Hoge bloeddruk
  • Onregelmatige, bonzende of versnelde hartslag
  • Slecht slapen
  • Onderbroken slaap
  • ’s morgens moe opstaan ongeacht hoeveel uren je slaapt
  • Fysieke uitputting

Herken je voor jezelf een aantal klachten? En vraag je je af of dit wellicht gelinkt is aan je manier van ademen die niet correct zou zijn? Doe de test!! Download de vragenlijst en krijg een idee of jij misschien te veel ademt.



Chronische hyperventilatie verhelpen

Chronische hyperventilatie is geen ziekte, maar heeft wel een enorme negatieve impact op je leven. Op je fysieke en mentale welzijn. 

Daarom dat het belangrijk is om jouw ademhaling onder controle te krijgen. En dat is waar de online ademcursus Breathe4Vitality over gaat. Het is de perfecte manier om jouw lichaam te voeden op celniveau 24/7; om opnieuw te leren samenwerken met je lichaam in plaats van het tegen te werken. 

Een ware reset van je brein naar de ‘fabrieksinstellingen’ zodat alles terug optimaal gaat stromen en je je batterijen oplaadt, dag en nacht.

Jouw beurt 

Ik hoor graag of dit artikel nuttig voor je was. Heb je vragen, laat dan gerust een comment na of contacteer me rechtstreeks.

___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment