Insuline - Het 'vetopslag’ hormoon


Als vrouw 40+ lijkt het heel lastig om je optimale gewicht te bereiken of zelfs te behouden. Veel vrouwen voeren een gevecht met hun gewicht. Eén van dé sleutels tot succes is het hormoon insuline. 

Insuline speelt immers een cruciale rol in ons lichaam, in het bijzonder als het gaat om gewicht verliezen of behouden. Het staat bekend als het ‘fat-storing hormone’ oftewel het 'vetopslag hormoon' vanwege zijn vermogen om overtollige energie op te slaan als vet. 

Insuline – nodig voor energie in je cellen

Om dagdagelijks te kunnen functioneren heeft je lichaam energie nodig. Wanneer je iets eet, in het bijzonder suiker of geraffineerde koolhydraten wat immers ook een vorm van suiker is, krijg je een snelle energieboost. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed (ook wel de ‘bloedsuikerspiegel’) stijgt. 
 
Nu, die glucose is niet bedoeld om in je bloed te blijven circuleren, maar om uiteindelijk in je cellen terecht te komen aangezien het je cellen zijn die energie voor je maken waar jij iets mee kan. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt gaat je alvleesklier aan de slag om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose uit je bloed te halen en IN  je cellen te brengen waar deze nodig is om energie voor jou te produceren.
 
Dat kunnen trouwens alle cellen van je lichaam zijn: je hersencellen zodat je helder kan denken, je spiercellen zodat je fysieke inspanning kan doen, je maagcellen zodat je voedsel kan verteren,… 
 
Een bloedsuikerspiegel die te hoog blijft in het lichaam is niet wenselijk. Wanneer er dus teveel bloedglucose is dat niet meer naar de cellen gaat, dan slaagt het lichaam dat op in je vetcellen. Op deze manier beschikt je lichaam over energie voor een toekomstige voedselschaarste én wordt je bloedsuikerspiegel ook weer naar beneden gebracht. Dit is hoe het lichaam bedoeld is te werken.
 

Insuline en verstoring van je bloedglucosespiegel

Ons lichaam is evolutionair gezien gebouwd op schaarste. Door te vaak en teveel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel helemaal uit evenwicht. Eerst ontstaat er een piek, insuline komt op gang en nadien ontstaat er een dal. 
 
Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het verorberen van je boterhammen die je hebt doorgespoeld met een tas koffie slaagt de vermoeidheid toe… Op dat moment overweeg je om nog een wafel of een stuk chocolade te nemen kwestie van meer energie te krijgen. Herkenbaar? 

Insuline – het 'vetopslag' hormoon

Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Dit kan leiden tot een overproductie van insuline en uiteindelijk tot een verstoring in het vetmetabolisme, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas.

Als de bloedglucose je cellen niet meer in geraakt, wordt door bloedsuikerspiegel gestabiliseerd door de overtollige glucose te parkeren in je vetcellen. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort dus  je stofwisseling en zorgt ervoor dat jij aankomt in gewicht.

Insuline – als de werking verstoord raakt

Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe minder makkelijk de bloedglucose in je cellen geraakt en hoe meer vet je lichaam zal opslaan. In plaats van je spier- en hersencellen te voorzien van energie worden je vetcellen bevoorraad.
Maar aangezien je cellen geen energie voor jou kunnen maken heeft dat tot gevolg dat jij suikers gaat blijven eten. Je hebt immers het gevoel dat je geen energie hebt, wat ook helemaal klopt. Je lichaam schreeuwt om energie maar de overproductie aan insuline heeft je stofwisseling helemaal uit balans gebracht. 

Onthoud: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline, hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om daar te worden verbrand en energie voor jou te leveren.

Insuline – ben jij ‘ongevoelig’ voor insuline?

Herken jij je in volgende klachten: onbedwingbare drang naar suikers en koolhydraten, emo-eten, aankomen ter hoogte van de buikstreek en heupen (het gevreesde ‘zwembandje’), steeds meer moeite om af te vallen, vermoeid na een maaltijd, over het algemeen een laag energieniveau,  last van brandend maagzuur, slapeloosheid, onregelmatige menstruatie?

Dit kunnen indicaties zijn van het eerste stadium van ongevoeligheid voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd.

Een idee krijgen over hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?

Insuline – verschillende soorten pieken

Hoewel insuline voornamelijk in verband wordt gebracht met het eten van suiker/geraffineerde koolhydraten, zijn er tal van andere factoren die kunnen leiden tot insulinepieken in het lichaam. Dit zijn trouwens niet alleen voeding gerelateerde elementen, maar omvat ook levensstijl- en omgevingsfactoren.

  • Voeding gerelateerde oorzaken van insulinepieken zijn onder meer het eten van bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten, zoals witte bloemproducten. Ook overmatige consumptie van verzadigde vetten en grote maaltijden kan de insulinerespons verhogen.
  • Niet-voeding gerelateerde factoren die kunnen bijdragen aan insulinepieken zijn onder meer chronische stress, gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort en zelfs omgevingsfactoren zoals vervuiling en chemicaliën in de omgeving.
 

Insuline - Hoe dit hormoon terug in balans brengen?

Om het hormoon insuline optimaal z’n werk te laten doen is een brede leefstijlaanpak nodig. Om het hormoon weer in balans te brengen is het volgende van belang:

  • Afvallen bij overgewicht - Door af te vallen naar een gezond gewicht word je gevoeliger voor insuline. 
  • Vezelrijke voeding – Voeding die je bloedsuiker niet helemaal uit balans gooit. Denk in het bijzonder aan veel groeten, minimaal 500g pr dag in alle kleuren van de regenboog.
  • Krachttraining – Voor vrouwen 40+ is het vooral belangrijk om aan krachttraining te doen. Want door krachttraining behoud of bouw je spiermassa waardoor je insulinegevoeligheid kan verbeteren en dus je bloedsuikerspiegel helpt.
Insuline is veel meer dan alleen het hormoon dat jouw bloedsuikerspiegel reguleert. Het speelt een cruciale rol in je metabolisme en gewichtsbeheersing. Door bewuste voedingskeuzes te maken, regelmatig te bewegen en stress onder controle te houden kan je de insulinegevoeligheid verbeteren en een gezond gewicht behouden. 

Wil jij meer leren hoe je op een natuurlijke manier hormoonbalans kan bereiken? 
Kom bij de community van gelijkgestemde vrouwen!!

Jouw beurt

Welke tips voor een gezonde levensstijl heb jij geïntegreerd om de invloed van insuline op lichaam in balans te brengen? 


___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment