Xeno-oestrogenen – mijd deze hormoonverstoorders als de pest!

Dagelijks worden we blootgesteld aan een vrachtlading aan xeno-oestrogenen die onze gezondheid en algemeen welzijn bedreigen. Denk hierbij aan een heel gamma gaande van de typische vrouwenkwaaltjes tot diverse vormen van kanker. Veel vrouwen zijn zich hier niet van bewust en brengen zichzelf dus - onbewust - heel wat schade toe! Het goede nieuws is dat je zelf heel wat in de hand hebt om hier preventief iets aan te doen. Tijd dus om hier wat meer informatie over te delen.
 
Laten we starten bij het begin, nl. wat zijn oestrogenen, alvorens ik je meer vertel over xeno-oestrogenen.

Xeno-oestrogenen – wat zijn ‘gewone’ oestrogenen?

Oestrogeen is een typisch vrouwelijk hormoon. Het is een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt; het wordt geproduceerd in de eierstokken en zorgt er o.a. voor dat je ongesteld wordt en dat je zwanger kan geraken. Het zorgt voor veranderingen in het baarmoederslijmvlies gedurende de cyclus en bereidt het voor op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Bij jonge meisjes stimuleert het de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken zoals borsten, heupen en baarmoeder. Oestrogeen zorgt er mede voor dat je botmassa in stand wordt gehouden; het houdt de huid strak en de vaginawand soepel. 

Zaken waar vrouwen 40+ vaak klachten over hebben, zijnde brozere botten, rimpels en ‘slappere’ huid, vaginale droogte… Zie je de link met het verminderde oestrogeenniveau…?

Want, tijdens de (peri)menopauze gaan je eierstokken immers steeds minder geslachtshormonen produceren waardoor oestrogeen en progesteron (een ander vrouwelijk hormoon) gaan dalen en t.o.v. elkaar gaan fluctueren. De productie van de vrouwelijke hormonen die je nog steeds (weliswaar in mindere mate) nodig hebt, wordt dan deels overgenomen door je bijnieren. Vandaar het belang van sterke en goed werkende bijnieren vóór je in de peri-menopauze komt, dus vóór deze hormonen geproduceerd door de eierstokken t.o.v. elkaar beginnen te fluctueren en in hoeveelheid afnemen. 


Een idee krijgen over hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?


Xeno-oestrogenen – wat zijn dat dan voor stofjes?

Het woord xeno-oestrogeen is afgeleid van het Grieks (‘xeno’, wat vreemd betekent), waardoor je het kan vertalen als “lichaamsvreemd oestrogeen”. Xeno-oestrogenen worden in onderzoeken vaak vermeld als EDC’s (Endocrine Disrupting Compounds) wat betekent dat ze worden beschouwd als hormoonverstorende stoffen. 

Xeno-oestrogenen zijn synthetische, chemische verbindingen. Het zijn stoffen afkomstig uit onze omgeving die in ons lichaam eenzelfde werking hebben als oestrogenen, alleen is hun uitwerking veel krachtiger dan ons lichaamseigen oestrogeen.

Hoe komen ze dan in je lichaam? Via allerlei producten die we dagelijkse gebruiken – door de bewerking van aardolie ontstaan producten als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen, zoetstoffen en smaakverbeteraars om een maar een paar te noemen. Het zit in heel kleine hoeveelheden in vrijwel alle voeding die uit een fabriek komt. Het kan zitten in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica en allerlei verzorgingsproducten en parfums. Zoals je merkt, is het heel makkelijk om deze stoffen via allerlei wegen binnen te krijgen.

Xeno-oestrogenen binden zich aan de oestrogeenreceptoren in je lichaam en sturen valse signalen die je endocriene systeem (hormoonstelsel) verstoren en de werking van je lichaamsfuncties verandert, voornamelijk door "oestrogeendominantie".

Xeno-oestrogenen – de link met oestrogeendominantie

Oestrogeen en progesteron zijn de 2 belangrijkste vrouwelijke hormonen die continu t.o.v. elkaar in beweging zijn: soms is er meer oestrogeen, dan neemt oestrogeen af en neemt progesteron toe. En dat is ook de bedoeling. Dit zijn onze 2 belangrijkste vrouwelijke hormonen die een cruciale rol spelen bij alles wat met vruchtbaarheid en zwangerschap te maken heeft, maar ook na je vruchtbare periode is het heel belangrijk om deze hormonen t.o.v. van elkaar in balans te houden. Een disbalans van het ene t.o.v. het andere hormoon is vaak de oorzaak van wat bestempeld wordt als ‘de klachten van de overgang’. Als er sprake is van teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie.

Oestrogeendominantie betekent dus een ernstige verstoring in je hormoonbalans wat aanleiding kan geven tot tal van klachten – denk aan opvliegers en nachtelijk zweten, concentratieproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, laag libido,…. En de grootste veroorzaker is echter niet lichaamseigen oestrogeen, maar is afkomstig van stoffen van buitenaf,   uit onze omgeving – die bewuste xeno-oestrogenen dus. 

Xeno-oestrogenen – nefaste gevolgen

Zoals aan het begin van dit artikel vermeld heeft oestrogeen een celdelende werking in je lichaam. Oestrogenen hebben immers gezorgd voor je borsten en heupen tijdens de puberteit en zorgen tijdens elke cyclus voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Dat is hoe de natuur het bedoeld heeft. 

Maar als er sprake is van oestrogeendominantie kunnen er tal van klachten in je lichaam ontstaan zoals o.a. vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, depressie, endometriose, vocht vasthouden, een opgeblazen gevoel, slecht werkende schildklier, PCOS, PMS, haarverlies, laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker. 

Vrouwen 40+ zijn hier extra gevoelig voor omdat vanaf deze leeftijd het hormoon dat oestrogeen in balans moeten houden, nl. progesteron sowieso al gaat dalen als normaal onderdeel van het verouderingsproces. Dus door de xeno-oestroegenen, die gelijkaardig reageren in het lichaam maar veel krachtiger zijn dan lichaamseigen oestrogenen, raakt de balans tussen oestrogeen en progesteron nog verder uit balans.

Xeno-oestrogenen – Wat kan je zelf doen? 

Zoals je merkt is het onmogelijk om hormoonverstrorende stoffen volledig te vermijden. Maar als je er bewuster mee omgaat, kan je je blootstelling al drastisch verminderen. 

Hierbij een aantal handige en makkelijk toepasbare tips om hormoonverstorende stoffen vermijden. Een aantal eenvoudig implementeerbare tips uit een lijst die zeker niet compleet is, maar waar je absoluut een goede start mee maakt.

Meer leren over hoe je dagelijkse blootstelling aan xeno-oestrogenen verlagen?
 


Voeding - 
  • Kies zo veel mogelijk voor biologisch voedsel, vrij van pesticiden. 
  • Zorg voor de juiste verhouding tussen eiwitten, gezonde (!) vetten en koolhydraten om je hormoonbalans maximaal te ondersteunen
  • Beperk (snelle) suikers; deze zijn een aanslag op je normale hormoonbalans
  • Vermijd bewerkt voedsel en ga voor vers. Bewerkt voedsel bevat vaak stoffen die niet goed voor je zijn zoals bewaarmiddelen, smaakverbeteraars,… en ook heel wat zout. Bovendien komt de ‘natte voeding in contact met de verpakking die meestal uit plastic bestaat waardoor er ftalaten in je voeding kan gaan ‘lekken’.
  • Kies voor producten in glas i.p.v. conserven. Aan de binnenkant van het blik zit een coating die hormoonverstorende stoffen bevat.
  • Drink geen water uit plastic flessen. Ga voor glas of roestvrij staal.
  • Bewaar overschotjes van vers gekookt voedsel niet in plastic maar in glas. Zelf hou ik alle glazen bokalen bij en hergebruik deze voor het bewaren van verse soep, sauzen, zelfgemaakte amandel- of kokosmelk,… Of nog, vries per portie in in kleinere bokalen. Handig als er last minute iemand extra aanschuift én praktisch omgaan met de ruimte in de ijskast. 
  • Verwarm nooit iets plastic, want onder invloed van hitte komen de hormoonverstorende stoffen makkelijker vrij.
  
Persoonlijke verzorging
  • Gebruik alleen verzorgingsproducten o.b.v. natuurlijke middelen. Bedenk dat je huid je grootste orgaan is. Zowat alles wat je op de huid aanbrengt komt via je poriën je lichaam in en komt zo in je bloedsomloop terecht. Denk aan shampoo en conditioner, douchegel, tandpasta, body lotion, deo’s, make up, nagellak,… 
  • Het zijn allemaal producten die meestal best duur zijn en vaker dan je denkt bestanddelen bevatten die niet in je lichaam thuishoren. Check de ingrediënten. Etiketten lezen is dus de boodschap! 
  • Bijgaand een aantal van mijn eigen recepten die ik zelf maak. Snel en goedkoop!
    • Gezichtsserum voor een mooie gladde huid
    • Body lotion is zo makkelijk zelf gemaakt
    • Parfum bevat vaak chemische bestanddelen. Inmiddels weet ik waarom ik daar altijd al allergisch op reageerde. Maar nu maak ik dit lekker zelf. Veel goedkopere en kan het geurtje aanpassen aan mijn gemoedstoestand. 
    • ik ga voor tandpasta zonder fluoride of maak gewoon je eigen tandpasta.

Wil jij zelf meer leren hoe je schadelijke bestanddelen uit je dagelijkse producten kan vermijden?

 
Huishouden
  • Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten en wasmiddelen. Ikzelf gebruik enkel natuurlijke middelen. Zo gebruik ik mijn natuurlijke allesreiniger o.b.v. water, azijn en essentiële oliën die ik in minder dan 1 minuut maak. En die gebruik ik werkelijk voor àlles in huis!! Weten hoe ik dat maak? KOM BIJ DE GROEP
  • Was nieuwe kleding altijd voor je ze draagt.
  • Vermijd zoveel mogelijk droogkuis. Maak je er toch eens gebruik van, laat dan (buiten!!) verluchten alvorens op te bergen in je kast.
  • Verlucht je huis regelmatig om de lucht te zuiveren van toxische stoffen die vrijkomen uit verf en meubels. 
  • Maak gebruik van een diffuser – dit ‘duwt’ stof en andere verontreinigingen uit de lucht naar de grond.
  • Vervang (geur)kaarsen door een diffuser - zo heb je het voordeel van het diffusen én van de pure oliën. Bekijk hier de video over de voordelen van het gebruiken van een diffuser.
Benieuwd hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?


Algemene levensstijl
  • Koester je lever – deze is o.a. belast met het afvoeren van ‘alle troep’. Dus hoe beter jij voor je lever zorgt, hoe beter de lever kan omgaan met hormoonverstoorders die je dus nooit helemaal kan vermijden. Eet dus volop groene groenten en vnl. alle kolen ter ondersteuning van je lever. 
  • Beperk het gebruik van cafeïne en alcohol om je nieren en lever te ondersteunen.
  • Zorg voor een goede darmwerking:  eet volop vezels (zij zorgen nl. voor het afvoeren van de gebruikte hormonen), drink voldoende water, gebruik voldoende smerende vetten en beweeg!!
  • Drink voldoende water! Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Water saai? Pimp je water door toevoegingen als citroen, gember, komkommers, rood fruit,...
  • Dagelijkse beweging helpt je lymfesysteem bij het afvoeren van toxines.
  • And last but not least - Verminder stress!! Je lichaam ‘steelt’ progesteron om cortisol aan te maken wat de disbalans nog meer vergroot nl. verminderd progesteron (door stress en/of leeftijd 40+) en oestrogeendominatie door xeno-oestrogenen. 

Jouw beurt

We leven nu eenmaal in de wereld waarin we leven. En ik weet ook dat je niet alles kan uitsluiten, maar nu je hier wat meer kennis over hebt hoop ik dat je bewustere keuzes kan maken en elke dag kleine stappen zet in de goede richting. Ik ben benieuwd met welke tip(s) jij van start gaat! En misschien heb jij ook nog leuke tips die jij al toepast?
Laat het me weten in de comments!!


___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment