Goed voorbereid door de overgang
Menopauze… voor veel vrouwen is dat ‘iets voor later’. Het woord heeft een ‘vieze’ connotatie en klinkt als ‘het begin van het einde’ of nog, het idee dat het vanaf nu ‘alleen nog maar bergaf’ kan. De meeste vrouwen kijken ook argwanend uit naar de weg ernaartoe, met al die gevreesde overgangsklachten zoals stemmingswisselingen en depressieve buien, aankomen in gewicht, opvliegers en slaapproblemen om er maar enkele te noemen. Ze zien het als iets dat hen overkomt, en dat zij ‘gewoon geen geluk’ hebben.
Maar wat als ik jou vertel dat dat niet zo hoeft te zijn, dat jij hier veel meer impact op hebt dan je wellicht denkt. En het begint ook vroeger dan je wellicht denkt: want de overgang begint al rond je 35ste. Wist je dat?
De overgang - een lange lijst van mogelijke klachten
Afhankelijk van de fase waarin je zit kan de overgang gepaard vaak gaan met psychische klachten als je somber voelen of depressieve buien, vergeetachtigheid, slecht slapen en sneller geïrriteerd zijn dan voorheen.
Maar ook lichamelijk verandert er van alles. Veel vrouwen merken dat ze alleen maar zwaarder worden en dat afvallen niet meer lukt, gewichtstoename terwijl ze niets hebben veranderd in hun levensstijl. Ook merk je de overgang aan een drogere en minder strakke huid en aan je slijmvliezen met drogere ogen en vagina. Je menstruatie verandert in heftigheid en duur.
Dit zijn een aantal mogelijke klachten van een veel langer lijstje waarop ook nog de opvliegers, het nachtelijke zweten,… vermeld staan.
Ontdekken hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?
De overgang - wat gebeurt er precies?
Om te begrijpen wat er precies gebeurt is het belangrijk inzicht te krijgen in onze belangrijkste vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, waarvan het cruciaal is dat deze met elkaar in evenwicht zijn. Ze zijn als partners die samen een tango dansen door het lichaam en met precisie op elkaar zijn afgestemd om er een mooi harmonieus geheel van te maken.
Oestrogeen en progesteron, de danspartners van deze hormonale tango, vervullen cruciale rollen in het vrouwelijk lichaam. De meeste vrouwen leggen de link met hun cyclus en feit dat zij nieuw leven kunnen voortbrengen. Maar oestrogeen en progesteron doen veel meer dan dat, hierover meer in een volgend blog.
Nu, vanaf de leeftijd van 35 jaar beginnen deze hormonen te schommelen. Het venster om nieuw leven voort te brengen gaat immers stilaan sluiten. De natuur had immers voorzien dat zwangerschappen vnl. ergens tussen ons 18e tot 25e levensjaar plaatsvinden. Nadien is dat een optie waar wij als vrouw niet meer over beschikken en begint a.h.w. het omgekeerde proces van de puberteit om nadien plaats te maken voor een nieuwe periode in het leven.
De balans tussen oestrogeen en progesteron is echter van essentieel belang voor een gezonde overgang. Maar, zoals elke tango, kan deze dans uit de pas raken, wat aanleiding kan geven tot klachten tijdens de overgang.
De overgang - normale schommelingen
Tussen de leeftijd van 35-50 jaar daalt je progesteron met 75% terwijl in diezelfde periode oestrogeen daalt met 35%. Tijdens de overgang is er dus sprake van een relatief hoog oestrogeen ten opzichte van progesteron, wat aanleiding kan geven tot klachten. Hoe groter de schommeling van de hormonen, hoe meer klachten een vrouw ervaart.
Bron - Het menopauzetaboe, Nora Hendriks
Naast dit natuurlijke proces zijn er ook extra spelbrekers die olie op het vuur brengen – letterlijk!!
De overgang - grote spelbrekers
In die periode van ons leven waar een natuurlijk onevenwicht sowieso al plaatsvindt tussen oestrogeen en progesteron spelen er daarnaast tal van andere zaken die de kloof tussen deze hormonen nog groter maakt waardoor een harmonieuze tangodans ver te zoeken is.
Simpel gezegd bestaan er twee bewegingen:
- Enerzijds wordt oestrogeen vaak op onnatuurlijke wijze verhoogd, denk maar aan alle xeno-oestrogenen waar we dagelijks mee in contact komen in voeding, in persoonlijke verzorging, in huishoudproducten, maar ook in lucht en water.
- Daarnaast is dat ook een stressvolle periode voor vrouwen: een vaak veeleisende job, tieners en studenten in huis, sociale verplichtingen, vaak ook de zorg voor je (schoon)ouders, het bizarre gevoel van een lichaam dat je niet meer onder controle hebt. Dit alles zorgt voor de nodige stress hormonen in het lichaam. En vanuit het overlevingsmechanisme krijgt cortisol altijd voorrang. Aangezien cortisol op dezelfde receptor past als progesteron, steelt stress als het ware progesteron om cortisol voorrang te geven.
Dus, daar waar er reeds een relatief overschot van oestrogeen t.o.v. progesteron was als gevolg van het normaal verouderingsproces, wordt deze disbalans door een verhoging van oestrogeen en een verlaging van progesteron als gevolg van levensstijl, nog groter wat de ruimte voor klachten vergroot.
Begrijpen hoe deze factoren samenwerken, maakt het mogelijk om proactieve stappen te zetten voor een gezonde overgang.
Ik maakte een LIVE masterclass over dit onderwerp met heel wat tips en tricks. Interesse? Je kan deze bekijken bij de gidsen in besloten facebook groep.
De overgang - Hoe kan je je erop voorbereiden?
Er zijn veel zaken die je hormoonhuishouding beïnvloeden en veel ervan heb je zelf in de hand. Laten we enkele belangrijke die specifiek betrekking hebben op oestrogeen-progesteronbalans eens op een rijtje zetten:
Progesteron boosten - een pleidooi voor stress reductie, ten alle koste!!
- Zoals hierboven gezien vergroot stress alleen maar de kloof van het relatief tekort van progesteron t.o.v. oestrogeen.
- Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat eens de eierstokken stoppen met het produceren van vrouwelijke hormonen, wij als vrouw wel nog steeds van deze hormonen nodig hebben, zij het mindere mate. Denk maar aan de grote problemen met hart- en bloedvaten of nog beendergestel bij vrouwen in de menopauze.
- Nu is het zo dat vrouwelijke hormonen nog aangemaakt door vetweefsel en bijnieren. Het is dus cruciaal dat onze bijnieren in topvorm zijn – altijd trouwens, maar zeker bij het aanbreken van de overgang. Laat nu daar precies het probleem zitten, in een maatschappij waar vaak vrouwen in die leeftijdscategorie uitvallen door burn out en een te grote belasting van de bijnieren.
Oestrogeendominantie vermijden
- Voeding - Ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk voeding is voor hormoonbalans. Vnl. voeding die je lever en je darmen ondersteunt. Je lever speelt immers een grote rol in het metaboliseren en op veilige manier afvoeren van gebruikte hormonen waaronder oestrogeen in het bijzonder. Als dit fout loopt, kunnen de omgezette metabolieten terug in omloop komen en in het lichaam heel wat schade aanrichten. Voeding is een cruciale om dit proces goed te ondersteunen
- Xeno-oestrogenen in voeding, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten maximaal vermijden.
Hoe kun je je het beste voorbereiden op de overgang?
Kort samen gevat - Vermijdende maatregelen zoals het vermijden van oestrogeen dominantie door middel van voeding en het ontwijken van toxines zijn essentieel. Maar bovenal is stress vermijden cruciaal. Dit vormt de basis van mijn FLOW aanpak, waarbij ik vrouwen begeleid naar hormoonbalans op een natuurlijke manier.
De overgang – een bewuste voorbereiding
De menopauze hoeft geen onvermijdelijke last te zijn, maar eerder een bewuste reis die je actief kunt navigeren. Met begrip van de hormonale dans, het herkennen van klachten en proactieve voorbereiding, kun je de menopauze benaderen als een kans voor balans en vitaliteit. Onthoud: deze fase van het leven kun je vormgeven, en dat is waar de kracht van zelfregie ligt. Laat jouw overgang een reis zijn naar een stralende, gezonde toekomst.
Ontdekken hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?
Jouw beurt –
Ben jij bewust bezig om goed voorbereid door ‘de overgang’ te gaan? Zoja, welke tips kan jij nog delen? Zo neen, welke tips zou je willen toepassen? Laat het weten in de comments hieronder!
___
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.
Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!?
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans!
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment
To Health and Happiness!
Véronique
0 Comments