Magnesium: de verborgen kracht voor vrouwen 40+

In het hectische leven van vrouwen boven de 40, waar werk, gezin en persoonlijke groei samenkomen, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de verborgen krachten die ons lichaam in balans houden. Een van die krachten die vaak over het hoofd wordt gezien maar van essentieel belang is, is magnesium. Dit kleine mineraal speelt een grote rol bij het ondersteunen van ons zelfhelend vermogen en het handhaven van hormonale balans.

Magnesium - Wat is Magnesium?

Laten we eerst stilstaan bij de basis: magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische processen in ons lichaam. Het speelt een rol bij de energieproductie, spierfunctie, DNA-synthese en hormoonregulatie. Ondanks zijn vitale rol wordt magnesium vaak over het hoofd gezien, en vooral vrouwen 40+ lopen risico op tekorten die hun gezondheid kunnen beïnvloeden.

Magnesiumtekort – Oorzaken voedingswaarde

Normaal gesproken zouden we voldoende magnesium uit gezonde voeding moeten kunnen halen. Er is immers veel plantaardige voeding die van nature magnesium bevat. Plantaardige voeding heeft echter als nadeel dat het groeit in aarde en dat het alleen de mineralen kan opnemen die in de aarde zitten. Zit er onvoldoende magnesium in de bodem dan komt het ook niet in de plant en uiteindelijk dus ook niet in ons lichaam terecht. 

Daarnaast wordt veel landbouwgrond bemest met kunstmest die alleen kalium, fosfor en stikstof bevat. Op zich groeien planten daar wel goed door, alleen missen ze daardoor wel allerlei vitamines en mineralen die ze normaal uit de grond hadden moeten halen. 
 

Magnesiumtekort – Oorzaken levensstijl

Stress - 

Stress is nefast voor onze gezondheid. En laten we eerlijk zijn, in onze snel draaiende maatschappij is stress onder veel diverse vormen bij elk van ons dagelijks aanwezig. Een van de mineralen die ‘er door vliegt’ wanneer het lichaam stress ervaart is magnesium. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van magnesium via de urine. Het is dus essentieel voor vrouwen 40+ om stress onder controle te houden om magnesiumtekort te voorkomen. 

Onevenwichtige Voeding - 

Zoals je inmiddels weet bevat plantaardige voeding minder magnesium door teelt op verarmde bodems. Maar als we bovendien verkeerde voedingskeuzes maken met weinig plantaardig voedsel dan wordt het probleem nóg groter. Een onevenwichtige voeding, vooral een die arm is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen, kan zo bijdragen aan tekorten. Vrouwen moeten streven naar een uitgebalanceerd dieet dat noten, zaden, bladgroenten en peulvruchten omvat om voldoende magnesium binnen te krijgen. Bovendien draagt het verhitten van voedsel bij aan het verdwijnen van magnesium uit gezonde producten.

Medicatiegebruik - 

Sommige medicijnen, zoals plasmiddelen, maagzuurremmers, de pil, antibiotica en insuline, kunnen de opname van magnesium beïnvloeden. Het is van vitaal belang om met een zorgverlener te overleggen over mogelijke magnesiumsuppletie bij langdurig medicijngebruik.

Magnesiumtekort: Welke klachten kunnen optreden?

Veelvoorkomende klachten bij vrouwen kunnen wijzen op een mogelijk magnesiumtekort. Laten we enkele van deze klachten eens bekijken:

  • Opbouw van gezonde botten: Magnesium speelt, samen met calcium en vitamine D, een cruciale rol in de opbouw van gezonde botten.
  • Regulatie van het slaaphormoon: Magnesium kan helpen bij het reguleren van het slaaphormoon melatonine, waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap.
  • Gezonde bloeddruk: Magnesium zorgt voor de verwijding van bloedvaten, waardoor de bloeddruk op een gezond peil blijft en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
  • Voorkomen van spierklachten: Magnesium kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen voorkomen, veelvoorkomende klachten bij vrouwen zoals been- en voetkrampen, onrustige benen, of plotselinge spierpijnen.
  • Normaliseren van darmspierfunctie: Magnesium draagt bij aan een normale darmspierfunctie, waardoor het kan helpen bij het tegengaan van obstipatie en krampen in het maag- en darmstelsel.
  • Perifeer zenuwstelsel en migraine: Magnesium helpt bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel, waardoor migraine kan worden voorkomen en plotselinge prikkelbaarheid kan verminderen.
  • Regulatie van stresshormonen: Magnesium reguleert de stresshormonen van de bijnieren, wat angst- en paniekaanvallen kan verminderen.
  • Vermindering van vermoeidheid: Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen, vooral tijdens stressvolle perioden of extra inspanning.
Leer je graag meer praktische tips over hoe je gezondheid op natuurlijke manier te ondersteunen, wees welkom in de facebook groep


Magnesium - In je voeding

Een van de meest natuurlijke manieren om voldoende magnesium binnen te krijgen, is via voeding. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere noten, zaden, bladgroenten, peulvruchten en volle granen. Het bewust integreren van deze voedingsmiddelen in je voedingspatroon kan een positieve invloed hebben op je magnesiumniveau en bijdragen aan een algehele gezonde levensstijl.

En ja, ook rauwe cacao bevat veel magnesium. Snak jij soms naar chocola? Dan zou het kunnen dat je een magnesiumtekort hebt. 

Magnesium  - Suppletie

Inwendig als supplement

Zoals je inmiddels begrijpt kan het verkrijgen van voldoende magnesium uit voeding een uitdaging zijn. Hier komt het gebruik van supplementen om de hoek kijken. Een van de veel gestelde vragen is hoeveel magnesium nu eigenlijk nodig is voor een optimale gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert, maar over het algemeen wordt aangeraden voor vrouwen ongeveer 300 milligram per dag consumeren. Het is belangrijk op te merken dat individuele behoeften kunnen verschillen en dat overleg met een gezondheidsprofessional raadzaam is om de juiste dosering te bepalen.


Uitwendig via de Huid

Een minder bekende maar effectieve manier om magnesium op te nemen is via de huid. Magnesiumolie kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht, waardoor het mineraal door de huid wordt opgenomen en de bloedbaan bereikt. Deze methode is handig voor mensen die moeite hebben met het slikken van supplementen of om bepaalde redenen geen supplementen willen/kunnen nemen. Daarnaast kan je ook magnesiumvlokken oplossen in water en lekker ontspannen met een (voet)bad terwijl magnesium wordt geabsorbeerd via de huid.

Magnesium is essentieel voor je gezondheid

Magnesium is een essentieel mineraal, dat nodig is om veel lichaamssystemen goed te laten functioneren. Het heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar de meeste mensen krijgen er niet genoeg van binnen. Dit draagt bij aan een groot aantal problemen die van invloed kunnen zijn op hart, botten, slaap en geestelijke gezondheid. Je kan jezelf ondersteunen door regelmatig magnesiumrijk voedsel te eten, de opname ervan te optimaliseren en, indien nodig, gebruik te maken van een supplement.

Jouw beurt

Ervaar jij misschien klachten van magnesiumtekort?
En wat doe jij om je magnesiumgehalte op peil te houden?
___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment