Water – het cruciale belang van een vochtbalans in evenwicht

Water - zo simpel en toch zo krachtig! 
Een paar jaar geleden ben ik mij – uit noodzaak om mijn gezondheid en vitaliteit te herwinnen – in heel wat verschillende onderwerpen gaan verdiepen. Sindsdien sta ik steeds opnieuw versteld van de prachtige werking van ons lichaam en hoe weinig wij daar eigenlijk echt van af weten.

Een bekende uitspraak die je wellicht al gehoord hebt: “Je kan weken zonder eten, dagen zonder drinken maar slechts een paar minuten zonder ademen”.

Nu, die eerste basisbehoefte van het ademen is een absoluut stokpaardje van mij. Als je meer wil leren over hoe je je ademhaling voor jou kan laten werken (in plaats van jezelf 24/7 tegen te werken), lees dan zeker het blog over verkeerde ademhaling door stress.

Maar in dit blog vertel ik je graag wat meer over die tweede basisbehoefte, nl. het cruciale belang om jouw vochtbalans in evenwicht te hebben. En wat dat betekent op celniveau. Waarom ga ik, net zoals bij de ademhaling, weer naar de celniveau? Wel, omdat heel je lichaam is opgebouwd uit cellen!

Want een tekort aan water kan aan de basis liggen van o.a. een futloos gevoel, hoofdpijn, een slechte nachtrust en tal van andere kleinere maar ook grotere ongemakken. Als je wil weten welke symptomen mogelijks gelinkt zijn aan een beginnende uitdroging, lees dan zeker verder. En ik nodig je ook graag uit voor de challenge om samen jouw vochtbalans te optimaliseren.

Water – een belangrijke voedingsstof

Water wordt vaak aanzien als ''t is maar water" zo in de betekenis van 'simpel en saai' water. Maar, het menselijk lichaam bestaat uit zo’n 75% water en 'slechts' 25% vaste stof. Je hersenen bestaan zelfs voor zo’n 85% uit water en zijn dus zeer gevoelig voor iedere ‘uitdroging’ of dus een vermindering van het watergehalte. De hersenen drijven constant in het hersenvocht, een bad zoute vloeistof waarin de hersenen dobberen. 

Futloos gevoel? Spanning in het hoofd?
Grote kans dat dit een signaal van je lichaam is dat om water vraagt. Mijn advies hiervoor: drink 2 glazen water, zet het venster open of beter nog, ga even naar buiten, adem 10 keer rustig (maar laag in het lichaam!!)  terwijl je aan een pure essentiële olie Peppermint ruikt en smeer nadien de achtergebleven olie af aan je nek, voorhoofd en slapen zonder te kort bij je ogen te komen. 

Water is dus een belangrijke voedingsstof die een cruciale rol speelt in allerlei lichaamsprocessen om je organen fit en gezond te houden zodat jij je ook gezond en energiek voelt.

Water als “bloedverdunner”

Bloed bestaat normaal gesproken uit maar liefst 94% water wanneer het lichaam volledig verzadigd is met water. Drink je onvoldoende, dan daalt dit percentage en zit er minder water in je bloed. Hoe minder water in je bloed hoe “dikker” je bloed wordt en minder vlot het zal stromen.

Water als transportmiddel

Het bloed in je lichaam is ontzettend belangrijk voor heel wat processen. Zo vervult het bloed de taak om zuurstof en voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen doorheen je lichaam te vervoeren en af te geven op de benodigde plaatsen zodat je lichaam deze kan gebruiken. Anderzijds zorgt het bloed ook voor de afvoer van overtollige stoffen van de stofwisseling, de zgn. ‘toxines’. Met water in je bloed wordt je bloed dunner en gaat het transport dus vlotter en sneller. Water als basis voor tal van processen in je lichaam

Zoals gesteld bestaat jouw lichaam voor zo’n 75% uit water en heeft je lichaam water nodig om bouwstoffen aan te voeren en om afvalstoffen af te voeren. Maar er is ook water nodig voor heel wat andere processen zoals je lichaamstemperatuur op peil houden, je voedsel te verteren en de voedingsstoffen eruit te absorberen en te verdelen en ook om je cellen te beschermen. Daarnaast is er water nodig om heel wat andere vloeistoffen aan te maken zoals speeksel, maagsap, tranen, vloeistoffen die de organen en gewrichten smeren en ook om je huid te hydrateren.

Water als bron van energie

Inmiddels weet je dat bloed normaal gesproken voor 94% uit water bestaat. De lichaamscellen zouden idealiter zo’n 75% water moeten bevatten. Door dit verschil tussen waterpeil binnen en buiten de cellen, ontstaat er meestal een osmotische stroom van water de cellen in.  Bij het osmoseproces wordt water door de celwand heen de cel in gezogen. Bij dit proces vindt een uitwisseling plaats d.m.v. de ionenpompen van de cel waarbij kalium de cel in wordt geduwd en natrium de cel uit wordt geduwd. Hierbij wordt dan energie geproduceerd. Je kan dit vergelijken met de turbines van een stuwdam die water in beweging zet om elektriciteit op te wekken. 

Nu, alleen water dat vrij rond kan bewegen, wekt hydro-elektrische energie op in het celmembraan – dus het water dat je drinkt. Water dat voorheen al in het lichaam zat en bezig is met het uitvoeren van andere taken kan zijn gebonden positie niet verlaten om elders bij te springen. 

Het mooie van water als bron van energie is het feit dat het teveel aan water het lichaam verlaat. Het produceert de benodigde energie om de reserves in de cellen aan te vullen en verlaat vervolgens het lichaam en neemt daarbij de giftige afval van de cellen mee naar buiten. 

Daarom zou water gezien moeten worden als het meest voor de hand liggende energiedrankje; door het op regelmatige tijden doorheen de dag te drinken.

Water – een tekort kan voor heel wat problemen zorgen

De Iraanse arts dr. F. Batmanghelidj ontdekte de geneeskracht van water toen hij als politiek gevangene een paar jaar in de gevangenis opgesloten zat. Daar had hij geen geneesmiddelen ter beschikking en heeft hij zo’n 3.000 medegevangenen succesvol behandeld met water voor door stress veroorzaakte maagzweren. 

Na zijn vrijlating begon hij met zijn onderzoek naar het effect van chronische en onbewuste uitdroging op het menselijk lichaam. Hij publiceerde tal van boeken over het belang van water voor het lichaam. 


"Je bent niet ziek, je hebt dorst!" - dr. F. BatmanghelidjDaarin noemt hij symptomen die volgens hem wijzen op uitdroging zoals:

 • Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden
 • Prikkelbaarheid 
 • Angstig voelen
 • Depressieve, neerslachtige gevoelens
 • Een zwaar hoofd 
 • Onrustig slapen
 • Slechte concentratie
Hij noemt daarnaast ook fysieke symptomen als gevolg van chronische uitdroging:

 • Brandend maagzuur
 • Maagpijn
 • Pijn op de borst
 • Lage rugpijn
 • Reumatische gewrichtspijnen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Pijn in de darmen
 • Fibromyalgie
 • Eetstoornissen
Dit zijn volgens dr. Batmanghelidj de eerste signalen van uitdroging van je lichaam. Pijn in het lichaam is een noodoproep van het lichaam naar water. Maar volgens dr. Batmanghelidj kunnen ook tal van andere aandoeningen ontstaan bij langdurige uitdroging, waaronder: 
 • Astma
 • Allergieën 
 • Overgewicht
 • Trombose
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Artrose (slijtage van gewrichten)
 • Hartfalen
 • Beroertes
 • De vorming van kanker
Benieuwd of jouw vochtbalans in evenwicht is?

Water – hoe zit het met JOUW vochtbalans?

Het in balans brengen van je vochthuishouding is dus van essentieel belang voor je gezondheid en vitaliteit. Heel veel mensen zijn uitgedroogd zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Maar dit kan wel aanleiding geven tot heel wat klachten. En dit terwijl heel wat ongemakken best makkelijk kunnen worden opgelost.

Wil jij weten hoe je jouw vochtbalans weer in evenwicht krijgt? 
Dan nodig ik je graag uit in de gratis Challenge “Hydrate 4 Vitality”. 
In deze gratis challenge gaan we samen een maand aan de slag om jouw Vochtbalans in evenwicht te brengen.
(Ik verklap je al wel dat het meer is dan gewoon 'wat meer water drinken'… 😉)

Je leert:
 • Hoeveel je best drinkt
 • Wat je best drinkt
 • Hoe je dat best drinkt
 • Wat als je teveel water drinkt
 • Wat jouw inspanningen teniet doet
 • Wanneer je best drinkt om de processen in jouw lichaam optimaal te laten verlopen
 • ...
Je krijgt:
 • een overzichtelijk “Water Protocol”
 • een checklist
 • een tracking sheet
 • ...
En last but not least, je ontwikkelt een routine!!
Zodat je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter je vochtbalans op peil houdt.

 
Dus, wil jij er werk maken om je vochtbalans in evenwicht te brengen? Download dan hier de checklist en meld je vervolgens aan voor de besloten Facebook groep waar we deze Challenge samen aangaan!!


Jouw beurt

Ik hoor graag van jou: Is jouw vochtbalans in evenwicht? Laat het weten in de comments hieronder.

___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment