Toxische belasting verlagen...Toxische belasting is een grote stressor voor jouw lichaam. Maar toxische belasting is ook veel breder dan wat je wellicht denkt. In dit artikel vertel ik je graag wat ik onder toxische belasting versta en rijk ik handvaten aan om van start te gaan om jouw toxische belasting zo laag mogelijk te houden.

Toxische belasting – ben jij je er van bewust?


Jouw lichaam is continu in de weer om je zo gezond mogelijk te houden. Hoe ‘slecht’ je het ook behandelt, het stelt – zonder mopperen – alles in het werk om alle processen zo goed mogelijk draaiende te houden. Je lichaam probeert zo veel mogelijk externe toxische belasting te verwerken en af te voeren. Maar heel wat toxische belasting wordt intern ‘geproduceerd’ en ook daar moet je lichaam mee aan de slag om zo goed als mogelijk de balans terug te herstellen.

Hoe meer jouw lichaam energie moet spenderen om zowel interne als externe toxische belasting te verwerken, hoe minder tijd en energie het overhoudt om ‘herstelwerken’ uit te voeren die bedoeld zijn om je fit en gezond te houden.

Je kan dit vergelijken met herstelwerken die je aan je huis moet uitvoeren. Je zit bijvoorbeeld met een deurklink die hersteld moet worden, maar intussen krijgen het doen van de boodschappen, het gras maaien, de lekkende kraan en verstopte gootsteen voorrang. Op een gegeven moment zal die deurklink loslaten en afbreken.  En zo gaat dat ook met jouw ‘huis’, jouw lichaam dus.

Ik was er vroeger nooit blijven bij stil staan dat ik ‘voor mijn lichaam moest zorgen’. Dat deed gewoon wat het moest doen en ik stelde me daar nooit vragen bij. Tot die bewuste dag dat mijn ‘deurklink’ losliet en er iets knapte. Na verloop van tijd ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn lichaam jaren ‘misbruikt’ heb – helemaal niet bewust uiteraard – ik had toen immers de kennis nog niet die ik op vandaag heb. Denk maar aan piekeren en negatieve gedachtestromen, voedsel dat moeilijk verteerbeer was voor mijn lichaam, te zware fysieke inspanning, een ademhaling die helemaal fout bleek te zitten en dit alles overkoepeld door een gedachte dat ‘tijd te kostbaar is om te niksen’ waardoor ik ook onvoldoende rust inbouwde.


Toxische belasting berooft het lichaam van je kostbare energie


Om toxische belasting af te voeren is dus heel wat energie nodig. Heel wat lichaamsprocessen verlopen niet optimaal waardoor andere processen moeten ‘bijspringen’ en heel wat organen (zoals bijvoorbeeld je lever) overuren draaien 

Heb jij je ooit de vraag gesteld waar jouw energie vandaan komt? We gaan er immers gewoon maar van uit dat deze er iedere ochtend weer is. Zelfs ’s nachts heeft jouw lichaam energie nodig zodat je o.a. kan blijven ademen en je hart blijft kloppen. 

Wel, jouw energie wordt gemaakt in je cellen, meer bepaald in je mitochondriën – een onderdeel van je cellen. Mitochondriën zijn a.h.w. kleine energiefabriekjes die verantwoordelijk zijn voor het hoog houden van je energieniveau. En aangezien ons lichaam helemaal is opgebouwd uit kleine cellen, beschik je dus over biljoenen van deze kleine energiefabriekjes. Hoe ‘properder’ deze cellen of dus hoe minder toxische beladen, hoe beter jouw cellen voor jou kunnen zorgen. Ben jij te moe om volop leuke dingen te doen en volop van het leven te genieten, dan kan dit betekenen dat je mitochondriën te weinig energie produceren.


Toxische belasting en vitaliteit gaan niet hand in hand


Als je cellen gezond zijn, zijn ze krachtig en kunnen ze volop energie voor jou produceren. Echter, in onze huidige maatschappij heeft ons lichaam – en dus ook onze cellen – het zwaar te verduren. We leven in een “toxische wereld”. Jouw lichaam is continu in de weer om de toxiciteit af te voeren om zo je lichaam – op celniveau – zoveel mogelijk in balans te houden.

Hier komen heel wat lichaamsprocessen bij te pas. Enerzijds moet je lichaam afvalstoffen afvoeren die bij een normale werking door het lichaam zelf worden geproduceerd. Want inderdaad, bij normale processen zoals je ademhaling, hormonale cyclus,… worden er bijproducten gevormd die afgevoerd moeten worden. Op zich is dat geen probleem. Je lichaam is daar immers op gebouwd (voor zover die hormonale cyclus en ademhaling correct verlopen!). Daarnaast wordt je lichaam belast met het afvoeren van een teveel aan toxines die op de een of andere manier in je lichaam zijn geraakt. 


Er zijn heel wat bronnen van toxiciteit waar je dagelijks aan wordt blootgesteld, zowel intern als extern. Op een aantal heb je minder vat, maar op veel bronnen heb je heel wat impact.


Toxische belasting – externe bronnen, weinig impact


Laten we starten met een aantal externe bronnen waar we op zich niet zo veel impact op hebben.

Slechte luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit kan een grote bron van vervuiling zijn voor het lichaam. Denk maar aan uitlaatgassen, pesticiden en herbiciden die gebruikt worden op akkerlanden en met de lucht worden meegevoerd of nog de problematiek van fijn stof. Fijn stof kan via de longen rechtstreeks in de bloedbaan worden opgenomen of deze deeltjes kunnen via de reukzenuw van de neus naar de reukkolf (‘bulbus olfactorius’) in de hersenen worden meegevoerd.

Straling allerhande (computer, wifi, gsm…)

Hoogspanningslijnen, antennes, zendmasten,… in ons dagelijks leven zijn computers, gsm en andere mobiele telefonie  en andere 'gemaksproducten' niet meer weg te denken. Echter alle straling die hiermee gepaard gaat (wifi, 4G, 5G, dect telefonie,…) vormen een constante belasting voor het lichaam. De frequenties van deze netwerken verschillen dermate van onze eigen frequentie dat het cumulatief effect van al deze straling een zware belasting vormt voor het lichaam om dit op te vangen.


Toxische belasting – interne bronnen, veel impact 

Op andere vlakken van toxische belasting heb je echter wel een grote impact. Laten we even kijken naar een aantal interne ‘oorzaken’.


Een verkeerde ademhaling 

Dit is één van mijn favoriete onderwerpen. Je ademt immers gemiddeld zo’n 20.000-25.000x per dag Enig idee wat er allemaal fout gaan in je lichaam als je dat 25.000x fout doet? 

Dit houdt in dat jouw lichaam gemiddeld 15.000 liter lucht per dag moet verwerken! Dat is veel meer dan het voedsel dat je op een dag eet of wat je per dag drinkt! 

Wist je trouwens dat 80% van de bevolking helemaal fout ademt? 
En ja, je kan leren om je ademhaling te corrigeren!En ik licht al graag een tipje van de sluier in mijn gratis video+checklist.   


Piekeren, zorgen maken,…

Die onophoudelijke mentale gedachtestroom is ook zo iets wat jouw happiness dwarsboomt. Bovendien is het de aard van het beestje dat die gedachtestroom eerder negatief getint is dan positief. Je leeft dan eerder in het verleden piekerend over zaken die zich hebben voorgedaan of anderzijds maak je je zorgen over de toekomst. In beide gevallen mis je het moment van het leven dat nu is. 


Negatieve emoties

En negatieve emoties en beperkende overtuigingen zijn nog zo’n grote saboteurs. Dit soort emoties zorgt voor een aanpassing van je inwendige biochemie en verlaagt je frequentie. Denk maar even als jij verdrietig bent, dan voel je je ook niet echt energiek. Of wanneer jij woedend bent en je je vuisten balt; dan gaat je hart sneller pompen en krijg je het warm… wat een indicatie is van die veranderde biochemie.

Negatieve emoties en beperkende overtuigingen is nog zo’n favoriet onderwerp van mij! 
Als je hier graag meer over leest, neem dan even een kijk hier.Toxische belasting – extern, veel impactFoute voeding

Hier is tegenwoordig al veel over gezegd en geschreven, maar voeding moet tot doel hebben jouw lichaam te voeden op celniveau. Voeding die meer energie kost om te verwerken dan dat ze jou oplevert of voeding die je hormoonbalans en bloedsuikerspiegel in de war sturen, helpen jou niet vooruit. Door te kiezen voor gezonde voeding die jou ondersteunt help je ook van die zijde toxische belasting te verminderen. 

Lichaamsvreemde chemicaliën in verbruiksproducten

Wist je dat je dagelijkse in contact komt met zo’n 300 chemicaliën waarvan 80 al voor het ontbijt. Inderdaad, allerlei lichaamsvreemde chemicaliën die via de voeding, huishoud- en verzorgingsproducten je lichaam binnenkomen vormen nog zo’n grote belasting. 

Zo ben ik op mijn pad in het verlagen van mijn toxische belasting stap voor stap aan het overschakelen op 100% pure producten. Ik ben dan ook een superfan van essentiële oliën en deze krachtige druppeltjes worden hier dagelijks ingezet. Zowel voor fysieke, mentale als emotionele ‘toestanden’ , maar bovendien ook voor persoonlijke verzorgings- en natuurlijke huishuidproducten. 

Daarnet had ik het over de luchtkwaliteit waar je eigenlijk weinig impact op hebt. Daar had ik het specifiek over buitenlucht. Op de lucht binnenshuis heb ik echter wel impact. Mijn manier om hier invloed op uit te oefenen is door gebruik te maken van een diffuser (eerlijk... ? verschillende diffusers in huis!!) en essentiële oliën.

Wil jij graag meer weten hoe ik deze krachtige middeltjes uit de natuur dagelijks gebruik om mijn toxiciteit te verlagen en mijn vitaliteit te verhogen? Dan nodig ik je graag uit in mijn besloten Fb groep.

 
De toxische belasting zoals hierboven beschreven zijn allemaal een vorm van stress voor je lichaam. En als je lichaam in stress modus verkeert, kan het niet herstellen en regenereren. Op termijn betekent dit dat jouw energieniveau terugloopt. Maar ook dat je gezondheid, immuniteit en algemeen welzijn verminderen. 

(Wil meer lezen over het effect van stress op jouw lichaam en wat jij zelf kan doen, dan verwijs ik graag naar andere artikels op mijn blog.)

Mijn ‘gezondheidsstrategie’ is dus om zo min mogelijk zelf toxiciteit in mijn lichaam te creëren en om er daarnaast zoveel mogelijk voor te zorgen zo weinig mogelijk chemicaliën binnen te krijgen. 
 

Jouw beurt

Ik hoor graag van jou wat je meest waardevolle inzicht is uit dit blog. Ben jij ook al bezig met het verlagen van je toxische belasting, dan ben ik benieuwd naar jouw gezondheidsstrategie. Wat doe jij om je lichaam te ondersteunen? Laat het weten in de comments onderaan!

___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment