Insulineresistentie onder controle voor meer energie en minder overgewicht


Heb je weinig energie en voel je je vaak lusteloos tussen de maaltijden door? Eet je minder, beweeg je meer en lukt het jou toch niet om af te vallen? Dan kan het belangrijk zijn om te letten op signalen die kunnen wijzen op insulineresistentie. 

Als het hormoon insuline gedurende langere tijd overuren moet maken brengt dit je andere hormonen uit balans wat aanleiding geeft tot een ware hormonale chaos. Dat is het begin van veel ellende. Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot prediabetes of nog tot diabetes type 2.

Insuline

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat jouw lichaam glucose kan opnemen in de cellen zodat deze energie voor jou kunnen produceren. Insuline wordt aangemaakt in de pancreas en zorgt dat overtollige bloedsuiker opgeslagen kan worden in de lichaamscellen waardoor het bloedsuikergehalte niet te hoog oploopt. Het wordt vrijgegeven wanneer de bloedsuiker te hoog is, maar ook wanneer er veel aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) in je bloed aanwezig zijn.

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie vindt je lichaam het steeds lastiger om bloedsuiker uit je bloed naar de cellen brengen. Dit wordt aangeduid met de term ‘insulineresistentie’ omdat men ervan uitgaat dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline, oftewel dus ‘resistent’ is. Het gevolg van insulineresistentie is dat je bloedsuiker te hoog blijft. Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.
Vaak langdurig verhoogde suikerspiegels kunnen op de termijn zorgen voor meer chronische (laaggradige) ontstekingen en veroudering doordat suikers gaan plakken aan eiwitten en vetten. 


Ontdekken hoe het met jouw hormoonbalans gesteld is?


Insulineresistentie – Hoe merk je dat je resistent begint te worden?

Wanneer je lichaamscellen geen glucose meer krijgen en deze dus geen energie voor jou kunnen produceren, is gebrek aan energie daar een logisch gevolg van. Algemene vermoeidheid zonder direct aanwijsbare reden kan een eerste signaal zijn van insulineresistentie.

Het gebrek aan energie in je cellen doet je naar eten grijpen. Eetbuien en behoefte aan zoetigheid zijn vaak het gevolg omdat jouw cellen nood hebben aan energie. Eten en vnl. koolhydraten (‘suikers’) zorgt voor een snelle toename van je bloedglucose en zo hoopt je lichaam snel over de nodige energie te kunnen beschikken.

Stemmingswisselingen kunnen ook een indicatie zijn voor insulineresistentie: er zijn momenten dat je je prima voelt, nl. wanneer je energie hebt. Deze worden afgewisseld met momenten dat je prikkelbaar bent en het allemaal te veel is, nl. wanneer je geen energie hebt.  Dit kan op termijn aanleiding geven tot depressieve gevoelens. 

Ook overgewicht en moeite met afvallen kan een signaal van insulineresistentie zijn. Heel veel vrouwen gaan minder eten en meer bewegen maar blijken toch niet te kunnen afvallen. Dit zou een signaal van insulineresistentie kunnen zijn. In een poging om je bloedglucose te normaliseren zal je lichaam de overtollige glucose stockeren in je vetcellen.

Je belandt dan in een vicieuze cirkel van eten, energie die niet in de cellen geraakt, gebrek aan energie en vermoeidheid, eten voor meer energie dat uiteindelijk niet in de cellen geraakt… vermoeidheid zorgt voor een lusteloos gevoel en depressieve gevoelens, doordat energie gestockeerd wordt in de vetcellen komen we aan wat vaak onze gemoedstoestand niet helpt en depressieve gevoelens kan verdiepen.
 

Insulineresistentie - Wat zijn mogelijke klachten?

 Zoals hierboven besproken kan je op korte termijn herkennen of je insulineresistent bent aan:
  • Bloedsuikerschommelingen
  • Stemmingswisselingen
  • Weinig energie en een lusteloos gevoel tussen maaltijden
  • Depressieve gevoelens
  • Onbedwingbare drang naar zoet tijdens bloedsuikerdips
Op de langere termijn kunnen andere symptomen zichtbaar worden zoals:
  • Chronische ontstekingen
  • Verhoogde bloeddruk
  • Aderverkalking en meer kans op hart- en vaatziekten
  • Oogklachten
  • PCOS
  • In het algemeen versnelde veroudering
 Bij dit soort klachten ben je sowieso al bij je huisarts langs geweest die kan nagaan of je insulineresistent bent of misschien zelfs al diabetes 2 hebt. Weet dat dit bij de meeste mensen omkeerbaar is, mits de juiste levensstijlaanpassingen. 
 

Insulineresistentie – Welke levensstijlaanpassingen zijn aan te raden?

Voor het omkeren van insulineresistentie is een brede levensstijlaanpak aan te raden. Voorkomen van diabetes type 2 is immers beter dan genezen. 

Hierbij alvast een aantal tips die jou op weg helpen: 
 
Gezonde voeding
Zoals Hippocrates het reeds zo’n 2500 jaar geleden zei 'Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'. Om dus te zeggen dat je met voeding heel wat kan bereiken. Voeding is je eerste ‘geneesmiddel’ als het gaat om insulineresistentie. Dit houdt in het sterk verminderen van zoetigheid ( in voeding én dranken), snelle/geraffineerde koolhydraten en bewerkte producten. 
 
  • Heb je last van overgewicht? Dan is afvallen belangrijk om de insulineresistentie te verminderen en insulinereceptoren gevoeliger te maken.
  • Voedingskeuzes waarbij de bloedsuiker slechts langzaam verstoord wordt aan te raden. Keto-diëten zijn ‘hot’ en hierdoor heeft men het vaak over een koolhydraatarm dieet (‘low carb’). Maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het is nl. zo dat een tekort aan koolhydraten de schildklier bij vrouwen negatief kan beïnvloeden. Zo kan je kiezen voor koolhydraatbronnen die veel vezels bevatten die de bloedsuikerstijging remmen.
  • Naast vezels kunnen gezonde vetten ook de snelheid van de bloedsuikerstijging verlagen. Dus vetten maximaal gaan vermijden om de calorie inname te beperken kan averechts werken. Laat echter ook de balans niet helemaal door hellen naar maximaal vet. Wat ik vele vrouwen zie doen is dan buitensporig veel avocado, noten en kokosolie gebruiken 'omdat deze toch gezond zijn'. Wees hier alert op. 
  • Heb je last van voedselovergevoeligheden? Welke voeding verdraag je wel en welke zorgt voor problemen?  Hierbij kunnen glutenvrije en zuivelvrije eetpatronen een positief effect hebben.
  • Beperk zo veel mogelijk alcoholische dranken.
Meer leren over hoe jezelf en jouw gezondheid te ondersteunen? Kom bij de community van gelijkgestemde vrouwen!!


Dagelijkse beweging 
Bewegen voor het ontbijt is een makkelijke manier om de receptoren van je cellen gevoeliger te maken. Hierdoor zullen ze insuline makkelijker kunnen opnemen. Tien minuten is al prima om mee te starten. Voor vrouwen 40+ is krachttraining aan te raden omdat dit o.a. ook helpt om insulinereceptoren gevoeliger te maken.
 
Stressreductie
Ervaar je chronische stress, dan is dit een belangrijk punt van aandacht. Chronische stress houdt je stress-zenuwstelsel geactiveerd en is slopend voor je lichaam. Dit doet al je andere inspanningen teniet. Cortisol verhoogt immers de bloedsuiker en maakt cellen nog ongevoeliger voor insuline. Zoek hulp van een coach of stresscounselor als je het moeilijk vindt om stress los te laten. 
 
 
Stoppen met roken
Stoppen met roken vermindert insulineresistentie en dus de kans op diabetes 2.  Door roken worden de cellen ongevoeliger voor insuline. Mensen die roken denken vaak dat ze daardoor slanker blijven. Hoewel hun gewicht gemiddeld iets lager is dan bij niet-rokers is er ongemerkt wat aan de hand: roken zorgt ervoor dat vet in het lichaam anders wordt opgeslagen. Het vet verzamelt zich bij rokers vooral rond de organen in de buik wat de kans op diabetes vergroot. 
 
Herstellende nachtrust
Ook je nachtrust heeft invloed op de suikerstofwisseling. Te kort slapen en te lang slapen hebben beide een negatief effect. Zorg voor een goede slaap en regelmatig dagritme. Voor de meeste mensen betekent dit om al op tijd naar bed te gaan. Dus sluit netflix af en zorg ervoor dat je tussen 22-23u in slaap ligt.

Jouw beurt

Welke klachten zijn bij jou herkenbaar en met welke tips ga jij aan de slag?
___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment