20 redenen waarom vrouwen 40+ voldoende water moeten drinken


In een eerder blog schreef ik al over het cruciale belang van een vochtbalans in evenwicht. Voldoende water drinken is een onderdeel voor het bekomen van een vochtbalans in evenwicht, maar correcte hydratatie behelst veel meer dan "enkel meer water drinken". Voldoende water drinken en correcte hydratatie in het algemeen is cruciaal voor iedereen, maar in dit blog ga ik dieper in op het belang van voldoende water drinken vnl. voor vrouwen 40+ en geef ik kort inzicht waarom dat zo is.

Meer water drinken!? Een open deur… ik weet het; maar zo simpel kan die eerste stap zijn! Lees jij even mee?

Voldoende water drinken: de impact van uitdroging op het lichaam

De gevolgen van dehydratatie reiken veel verder dan alleen dorst hebben. Het heeft een aanzienlijke invloed op verschillende lichaamsfuncties en uitdroging kan aanleiding geven tot tal van klachten
Bovendien kunnen vrouwen in de leeftijdscategorie 35+ hier extra gevoelig voor zijn aangezien dit de leeftijd is waarop de natuurlijke afname van de vrouwelijke geslachtshormonen ingezet wordt wat voor heel wat uitdagingen kan zorgen.Ik geef je hieronder 20 redenen om jou te motiveren voldoende water te drinken. Lees ze zeker allemaal even door. Ik weet zeker dat er een aantal tussen staan waarvan je geen idee had dat water zo belangrijk kan zijn.

1. Voldoende water drinken optimaliseert jouw hormonale balans

Water speelt een cruciale rol bij het transporteren van ‘voedingsstoffen’ in de brede zin van het woord, waaronder dus ook hormonen, doorheen het lichaam. Correcte hydratatie ondersteunt de productie en het reguleren van hormonen wat zeer belangrijk is tijdens de overgangsjaren. Het helpt ook bij het verminderen van symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Bovendien is water ook betrokken bij de afvoer van afvalstoffen, waaronder overtollige en gebruikte hormonen. Dit vermindert de kans op hormonale onevenwichtigheden – zoals oestrogeendominantie wat bij heel veel vrouwen voorkomt - wat op zich kan bijdragen aan een meer evenwichtige emotionele en fysieke gezondheid. 

Voor vrouwen die hun hormonen in balans willen houden (en dat willen we toch allemaal!!), is voldoende water drinken een heel eenvoudige maar tevens een heel krachtige stap.
 

2. Voldoende water drinken verhoogt je energieniveau

Energie is van vitaal belang, iets wat veel vrouwen van 40 jaar en ouder vaak als een probleem ervaren. Een tekort aan water in het lichaam kan leiden tot vermoeidheid en een afname van je energieniveau. Water fungeert immers als een transportmiddel voor voedingsstoffen, waaronder glucose, naar de cellen. Dit is cruciaal voor het op peil houden van optimale energieproductie.

Voldoende hydratatie verbetert de bloedcirculatie, waardoor zuurstof efficiënter naar de cellen wordt getransporteerd. Dit resulteert in een verhoogd metabolisme en een betere omzetting van voedingsstoffen in energie. Voldoende water drinken is altijd mijn eerste en tevens goedkoopste tip om je energieniveau te boosten.3. Voldoende water drinken zorgt voor stressvermindering en hormonale stabiliteit

Stress heeft een aanzienlijke invloed op de hormonale balans en vrouwen 40+ zijn vaak gevoeliger voor deze invloeden door het natuurlijk schommelen van de vrouwelijke geslachtshormonen dat zich vanaf 35 jarige leeftijd inzet. Juiste hydratatie ondersteunt de bijnieren, die een cruciale rol spelen bij de productie van stresshormonen zoals cortisol. Goede vochtinname helpt de stressrespons te reguleren en vermindert de belasting van de bijnieren. Water speelt dus een sleutelrol bij het verminderen van stress en het in stand houden van hormonale stabiliteit.
 

4. Voldoende water drinken ondersteunt een gezond gewicht

Voor vrouwen in de peri-menopauze (die al begint vanaf de leeftijd van 35 jaar!) kan je optimale gewicht behouden een uitdaging zijn. Inderdaad, bij heel wat vrouwen komen er kilootjes bij waar ze nog lastig van af geraken. Hierbij kan water een waardevolle bondgenoot zijn. Water helpt het metabolisme te stimuleren waardoor calorieën efficiënter worden verbrand. Het drinken van water voor de maaltijd kan ook een gevoel van volheid creëren, wat kan helpen om overeten te voorkomen.

Bovendien ondersteunt water de afvoer van afvalstoffen zoals die die vrijkomen bij de vetverbranding. Een goed gehydrateerd lichaam is beter in staat om vetten af te breken en uit te scheiden, wat gunstig is in het streven naar een gezond gewicht.


Benieuwd of jouw vochtbalans in evenwicht is?
 

5. Voldoende water drinken bevordert een stralende huid

Een goed gehydrateerde huid is een gezonde huid. Water is essentieel voor de hydratatie van de huidcellen, wat bijdraagt aan een soepele, elastische en stralende huid. Vrouwen 40+ ervaren vaak veranderingen in de huidtextuur als gevolg van hormonale schommelingen. Voldoende water drinken kan helpen bij het verminderen van droogheid, fijne lijntjes en rimpels, waardoor de huid er jeugdiger uitziet en aanvoelt.

Daarnaast ondersteunt water de afvoer van gifstoffen, die bijdragen aan huidproblemen zoals acne en ontstekingen. Het handhaven van een goede vochtbalans is een natuurlijke en effectieve manier om een gezonde, stralende huid te bevorderen.

6. Voldoende water drinken ondersteunt de spijsvertering en voorkomt obstipatie

Een goede hydratatie is cruciaal voor een gezonde spijsvertering. Water is nodig voor de afbraak en opname van voedingsstoffen in de darmen. Het helpt ook bij het soepel verplaatsen van voedsel door het spijsverteringskanaal waardoor obstipatie wordt voorkomen. Voldoende vochtinname zorgt voor een zachte en regelmatige stoelgang, wat van groot belang is voor een gezonde darmfunctie. 

Het vermijden van constipatie is niet alleen comfortabel door het vermijden van opgeblazen en pijnlijk gevoel maar zorgt er ook voor dat afvalstoffen die door het lichaam voorzien waren om te worden afgevoerd niet terug in omloop kunnen komen (zoals bv. gemetaboliseerde hormonen die terug in omloop komen en aanleiding kunnen geven tot oestrogeendominantie met tal van klachten hieraan gelinkt). 
 

7. Voldoende water drinken verlicht gewrichtspijn en stijfheid

Vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor gewrichtspijn en stijfheid, vooral tijdens de overgangsjaren. Hydratatie speelt een rol bij het behoud van de smering van gewrichten. Water fungeert als een natuurlijk smeermiddel voor gewrichten, waardoor ze soepeler bewegen en ongemak wordt verminderd.

Bovendien ondersteunt water de eliminatie van ontstekingsstoffen uit het lichaam, wat bijdraagt aan het verminderen van gewrichtsontstekingen. Het drinken van voldoende water is daarom niet alleen gunstig voor de algemene gezondheid, maar kan ook specifieke symptomen van veroudering, zoals gewrichtspijn, verlichten.
 

8. Voldoende water drinken voorkomt urineweginfecties

Vrouwen in menopauze hebben een verhoogd risico op urineweginfecties als gevolg van veranderingen in de vaginale flora. Voldoende water drinken is een eenvoudige maar effectieve manier om het risico op urineweginfecties te verminderen. Door regelmatig water te drinken, wordt de urineweg regelmatig gespoeld, waardoor schadelijke bacteriën worden uitgescheiden voordat ze zich kunnen vermenigvuldigen. Dit draagt bij aan een gezonde urinewegfunctie en voorkomt ongemakkelijke en pijnlijke urineweginfecties.
 

9. Voldoende water drinken verbetert de concentratie 

Een goed gehydrateerd brein functioneert op zijn best. Water is essentieel voor de juiste werking van neuronen en de overdracht van neurotransmitters zodat alle prikkels in het brein optimaal kunnen worden overgedragen. Voor vrouwen 40+ die te maken hebben met hormonale schommelingen die cognitieve functies beïnvloeden, is voldoende hydratatie van groot belang.

Ga jij soms naar een andere ruimte in huis om je dan af te vragen wat je daar kwam doen? Of verlies jij ook veel tijd met het zoeken naar waar je je sleutels hebt gelaten?

Dehydratatie kan leiden tot verminderde concentratie, geheugenproblemen en een vertraagde reactietijd, het gekende wazige brein of nog de ‘watten in je hoofd. Zorgen voor een optimale vochtbalans ondersteunt de hersenfunctie, waardoor je scherper, alerter en beter in staat zal zijn om mentale taken uit te voeren.
 

10. Voldoende water drinken vermindert spierkrampen

Vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor spierkrampen en pijn, vooral tijdens de periodes van hormonale veranderingen. Voldoende hydratatie speelt een sleutelrol bij het voorkomen van spierkrampen en het verminderen van pijn in gewrichten en spieren. Water ondersteunt immers de elektrolytenbalans, die essentieel is voor de samentrekking en ontspanning van spieren. 

Heb jij wel eens last van spierkrampen? Probeer dan eens regelmatig water te drinken en zie of de frequentie van ongemak en krampen vermindert. 
 

11. Voldoende water drinken bevordert gezonde nieren en helpt nierstenen voorkomen

De nieren spelen een cruciale rol bij het filteren van afvalstoffen uit het bloed en het reguleren van de vochtbalans in het lichaam. Voldoende water drinken ondersteunt de nierfunctie door het verdunnen van urine en het bevorderen van de uitscheiding van gifstoffen. Bij een verminderde vochtinname kan het risico op nierstenen vergroten wat gepaard kan gaan met intense pijnen en ongemak.

Ik heb zelf nooit nierstenen gehad maar weet via een aantal vrienden dat het verschrikkelijk pijnlijk is. Wil jij nierstenen voorkomen, ga dan voor voldoende water per dag!
 

12. Voldoende water drinken verbetert de immuniteit 

Ben jij makkelijk ziek? Dan kan voldoende water drinken al een stap in de juiste richting zijn.  Water speelt immers een rol bij het behouden van een gezonde immuniteit door de productie van witte bloedcellen te ondersteunen en het transport van immuuncellen door het lichaam te vergemakkelijken.

Het drinken van water zorgt ervoor dat het lichaam efficiënt kan reageren op ziekteverwekkers en infecties, waardoor de kans op ziekte wordt verminderd. En dit wordt nog krachtiger door het toevoegen van vers citroensap aan je water.
 

13. Voldoende water drinken ondersteunt gezonde ogen en voorkomt oogvermoeidheid

Last van droge of vermoeide ogen? Een goed gehydrateerd lichaam draagt bij aan gezonde ogen en kan oogvermoeidheid verminderen. De ogen zijn immers afhankelijk van voldoende vocht om soepel te bewegen en goed te functioneren. Dehydratatie kan leiden tot droge, jeukende ogen en verminderde concentratie.
 

14. Voldoende water drinken helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur

De overgang gaat bij vele vrouwen gepaard met (vaak heftige) periodes van opvliegers en overmatig zweten.  Water speelt een cruciale rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het verminderen van de frequentie en intensiteit van opvliegers, wat het belang van een goede hydratatie alleen maar onderstreept
Een goed gehydrateerd lichaam kan effectiever warmte afvoeren, waardoor opvliegers minder storend worden. Het is belangrijk om regelmatig water te drinken, vooral tijdens warme periodes of wanneer opvliegers optreden.
 

15. Voldoende water drinken vermindert risico op urineweginfecties bij seksuele activiteit

Met de overgang ervaren vrouwen ook vaak veranderingen in de vaginale flora, waardoor ze gevoeliger worden voor urineweginfecties, vooral na seksuele activiteit. Voldoende water drinken spoelt schadelijke bacteriën uit de urinewegen.
Een goede hydratatie is daarom niet alleen gunstig voor de algehele gezondheid van de urinewegen, maar kan ook het risico op infecties verminderen. Het spoelen van bacteriën wordt ondersteund door regelmatig te drinken, zowel voor als na seksuele activiteit.
 

16. Voldoende water drinken ondersteunt gezonde haargroei en voorkomt uitdroging van haar

Met de overgang ondervindt onze haardos vaak ook veranderingen, van haaruitval tot veranderd structuur of kwaliteit van het haar.
Een goed gehydrateerde hoofdhuid is essentieel voor gezonde haargroei en het voorkomen van droogheid en jeuk. 

Water hydrateert niet alleen het haar zelf, maar ook de haarzakjes. Een optimale hydratatie van de hoofdhuid bevordert een gezonde bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker de haarzakjes kunnen bereiken. Dit draagt bij aan sterker, gezonder haar en voorkomt droogheid en schilfering van de hoofdhuid
 

17. Voldoende water drinken verhoogt flexibiliteit en vermindert gewrichtspijn

Voldoende water drinken is cruciaal voor het behoud van gewrichtsgezondheid en het verminderen van stijfheid. Water fungeert als een smeermiddel voor gewrichten en bevordert de flexibiliteit. Een goede hydratatie helpt ook bij het verminderen van ontstekingen in de gewrichten, waardoor de kans op gewrichtspijn afneemt. 


Benieuwd of jouw vochtbalans in evenwicht is?
 

18. Voldoende water drinken bevordert een goede nachtrust en vermindert slapeloosheid

De overgang en slapeloze nachten gaan voor veel vrouwen vaak hand in hand. En hoewel er hier heel wat speelt kan zelfs overdag onvoldoende water drinken je nachtrust beïnvloeden. Een groot glas water drinken voor het slapengaan is hierbij helaas niet de oplossing. 

Een goede hydratatie gedurende de hele dag kan ook je slaapkwaliteit verbeteren. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts goed gehydrateerd blijft, zelfs terwijl je slaapt. Uitdroging kan anders leiden tot verstoringen in je slaappatroon en kan bijdragen aan slapeloosheid.
 

19. Voldoende water drinken ondersteunt gezonde botten en voorkomt botontkalking

Een goede hydratatie is niet alleen goed voor de gewrichten maar ook voor de botten. Water is betrokken bij de opname van calcium in de botten, wat essentieel is voor botdichtheid en het voorkomen van botontkalking.
Vooral voor vrouwen boven de 40, die mogelijk vatbaarder zijn voor botverlies, is voldoende water drinken van groot belang. Het ondersteunt niet alleen de botgezondheid, maar draagt ook bij aan de algehele mobiliteit. Combineer dus waterinname met voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten. Dit helpt bij het behouden van sterke botten.
 

20. Voldoende water drinken verhoogt de effectiviteit van fysieke training

In beweging blijven is cruciaal maar voor vrouwen 40+ krachttraining absoluut iets om aan je activiteiten toe te voegen (hierover meer in een later blog). Nu, water is essentieel voor een effectieve fysieke training, vooral voor vrouwen boven de 40 die streven naar een gezonde levensstijl. 

Hydratatie verbetert de bloedcirculatie, zuurstoftoevoer naar de spieren en helpt bij het handhaven van de juiste lichaamstemperatuur tijdens inspanning. Een goed gehydrateerd lichaam kan langer en efficiënter trainen, wat bijdraagt aan het behoud van spiermassa en het bereiken van je fitnessdoelen. Drink dus water vóór, tijdens en na de training. Voeg een snufje zout toe aan je water om elektrolyten aan te vullen, vooral bij intensievere trainingen.

 

Voldoende water drinken - De meest eenvoudige én goedkoopste sleutel tot vrouwelijke vitaliteit

Het is duidelijk dat water meer is dan alleen een dorstlesser. Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren en vnl. motiveren om die fles water bij de hand te houden en ervoor te zorgen dat jij voldoende water drinkt. Voor vrouwen die streven naar hormonale balans, 
Voldoende water drinken is de basis van een vochtbalans in evenwicht. Maar, een vochtbalans in evenwicht behelst veel meer dan 'gewoon wat meer water drinken'. 

Daarom vertel ik in mijn volgende live masterclass hoe je jouw vochtbalans in evenwicht brengt. 
Ik vertel je :
  • Hoeveel je best drinkt
  • Wat je best drinkt
  • Hoe je dat best drinkt
  • Wat als je teveel water drinkt
  • Wat jouw inspanningen teniet doet
  • ...
Wil je deze info niet missen? Kom bij de community van gelijkgestemde vrouwen!!
 

Jouw beurt

Ik hoor graag van jou hoe het met jouw vochtbalans gesteld is? Ervaar jij klachten van uitdroging? Drink jij voldoende? 
En ook, welke van bovenstaande reden gaat jou motiveren om voldoende water te drinken? 
Laat het weten in de comments hieronder.___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment