Het emotionele brein


Bepalen jouw emoties ook hoe jouw dag er uit ziet? 
 
Misschien antwoord je nu spontaan ‘neen’. Rationeel denken we vaak dat we het allemaal wel onder controle hebben. Maar niets is minder waar – jouw emoties en jouw gedachten bepalen jouw gedrag en hebben dus een heel grote invloed op de manier waarop jouw dag er uit ziet!
 
Door ervaringen uit ons verleden dragen we allemaal zaken mee en heeft ons brein geleerd ons innerlijke landschap te 'lezen' dat wanneer we ons 'voelen als X', dit betekent dat we kunnen 'verwachten dat Y gebeurt' en we ons dus ‘als Z gedragen’.
 
Het meeste hiervan gebeurt volledig onder de radar van ons bewustzijn en bovendien in een microseconde. Je bent je er dus meestal helemaal niet bewust van maar het bepaalt dus wel jouw manier van reageren. 
 

Het emotionele brein – Hoe werkt het?

Als je dingen meemaakt die je als minder aangenaam ervaart, wordt er door je hersenen een negatieve emotie aan die ervaring gekoppeld. Dit gebeurt vaak al in de jeugd en daar wordt gedurende je leven meer lading aan toegevoegd. 
 
Je brein wil je echter behoeden voor meer van dat soort negatieve ervaringen. Je bouwt dan een beschermingsmechanisme op om die emotionele pijn niet meer te hoeven voelen. Daardoor vertonen we uitstelgedrag of neigen we naar perfectionisme om maar een paar voorbeelden te geven. Dit zit allemaal gestockeerd in een specifiek deel van je brein – het limbische brein – waar je emoties, ervaringen, herinneringen,.. gestockeerd liggen.
 
De amygdala bevindt zich in het emotionele centrum van de hersenen, wat dus ook bekend staat als het limbisch systeem. De amygdala fungeert als je “rookmelder”. 


 Het emotionele brein - wat als de amygdala alarm slaat?

De amygdala slaat alarm wanneer je zintuigen iets communiceren dat het als een onmiddellijke bedreiging beschouwt. Zodra de amygdala het alarm luidt, zal je stress-zenuwstelsel je ogenblikkelijk in actie brengen via een leger van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol dat in de bloedbaan wordt vrijgelaten en nog heel wat andere fysiologische reacties die gepaard gaan met deze staat van paraatheid.

Je begrijp dat als jouw systeem wordt overspoeld met stresshormonen dit een hormonale chaos tot gevolg heeft. Stresshormonen zijn immers 'dominante' hormonen omdat zij voorrang krijgen op andere hormonen. Ons oerbrein is immers geprogrammeerd om ons in leven te houden, dus overleving gaat steeds voor op happiness. Stresshormonen krijgen voorrang op gelukshormonen.

En dat kan verrijkende gevolgen hebben. De lijst van klachten gelinkt aan hormonale disbalans is immers zeer lang. En vaak hebben vrouwen geen weet dat bepaalde klachten waar zij - soms al heel lang - mee rondlopen, terug kunnen gebracht worden tot hormonen die helemaal uit balans zijn.

Wil jij weten hoe het met jour hormonale balans gesteld is? Benieuwd welke klachten die jij ervaart misschien een hormonale oorzaak hebben? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment!


Het emotionele brein – De invloed van geur

Op dezelfde plaats in de hersenen waar emotie aan een ervaring gekoppeld wordt, zit ook je reukorgaan. Je hebt dit zeker al eens meegemaakt: je ruikt iets en je wordt instant getransporteerd naar een herinnering uit je verleden – de geur van vers gebakken appeltaart roept herinneringen aan je grootmoeder op of een verse bosgeur kan een vakantieherinnering naar boven halen.
 
Reuk is primair en automatisch en het enige zintuig dat niet gefilterd wordt door de hersenen. Hoe komt dat? Omdat geur voorheen hét zintuig was voor onze overleving. Dat was zó belangrijk voor onze overleving en dus zo sterk ontwikkeld dat het niet gefilterd wordt door de hersenen. Kijk maar naar dieren met een sterk ontwikkeld reukzintuig voor het vinden van voedsel/prooien. Of nog bij zowel dier als mens het onbewust gebruik van geur om een partner te vinden om voort te planten. 
 
Telkens we een uitgesproken aroma inademen, wordt dat aroma door verschillende delen van de hersenen in een specifieke volgorde verwerkt. Na het inademen van een aroma zal de geur worden verwerkt in het reuksysteem van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons reukvermogen. Wanneer een geur wordt ingeademd, reizen de geurmoleculen via de reukzenuw naar het reuksysteem waar het ‘verwerkt’ wordt en er dus een betekenis aan gegeven wordt. 
 

Het olfactorische systeem (of reuksysteem) is verbonden met de limbisch systeem, dat deel van de hersenen waar dus onze emoties en herinneringen opgeslagen liggen. Deze verbinding met de limbisch systeem veroorzaakt een reactie op de ingeademde geur, gebaseerd op alle herinneringen die worden geassocieerd met die welbepaalde geur. 
 
De reactie van het limbische systeem van de hersenen zorgt dan vaak voor een onmiddellijke golf van gevoelens. Denk hierbij aan een emotionele reactie op geur die als ‘veilig’ of als ‘gevaar’ werd verwerkt.
Ik ben grote fan van essentiële oliën en het is echt waanzinnig om te zien hoe essentiële oliën je mentaal tot rust kunnen brengen. Hoe komt dat? Wel, door het ruiken van welbepaalde essentiële oliën kalmeert de amygdala die dan de ‘alarmbel’ niet gaat luiden, waardoor je systeem rustig blijft. 

 


Ik nodig je dan ook uit om het gebruik van essentiële oliën een vast onderdeel van je routine te maken om je dagelijks te ondersteunen. 
 
Leer je graag meer praktische tips over hoe je je emotioneel kan ondersteunen om je hormoonbalans te helpen, wees welkom in de facebook groep
 

Hier deel ik heel wat manieren hoe je je toxische belasting kan verlagen om zo je vitaliteit en algemeen welzijn te verhogen.



  


Jouw beurt

Ik ben benieuwd en hoor graag van jou op welke manier jij je emotionele brein ondersteunt. Laat het zeker weten in een reactie hieronder.
___

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan makkelijk met de social media knoppen links boven aan in dit blog.  

Wil jij van de jaren naar je 40ste de BESTE van jouw leven leven!? 
En vraag je je af hoe je hier mee start?
Begin dan bij het begin en breng je hormonen in balans! 
Hoe? Doe het gratis Hormoon Harmony Assessment


To Health and Happiness!
Véronique

0 Comments

Leave a Comment